Συνάντηση Κούρτι - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Συνάντηση Κούρτι - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και να παράσχει την απαραίτητη συνεισφορά, εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από το Κόσοβο και τη Σερβία.

Αυτά τα σχόλια έκανε στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 Φεβρουαρίου, με αφορμή την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι στην Τουρκία.

Στην κοινή συνέντευξη για τα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση στις 3 Φεβρουαρίου, ο Κούρτι ευχαρίστησε την Τουρκία για την «ηχηρή υποστήριξή» της για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Είπε ότι μαζί με τον Ερντογάν συζήτησαν για τις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου και Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, της ασφάλειας και της άμυνας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι το Κοσσυφοπέδιο «θα φτάσει στη θέση που του αξίζει στη διεθνή σκηνή» και εξέφρασε την υποστήριξή του για το ταξίδι και τη φιλοδοξία του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησε με τον Κουρτι, τι άλλο μπορεί να γίνει σε οικονομικές επενδύσεις, καθώς και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο Ερντογάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κίνημα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Τουρκία αναφέρει με το ακρωνύμιο FETO και το έχει κηρύξει τρομοκρατική οργάνωση.

Από την άλλη, είπε ότι η Τουρκία έχει γίνει η χώρα που κάνει τις περισσότερες εξαγωγές στο Κόσοβο τα τελευταία δύο χρόνια, «με όγκο εμπορίου 610 εκατ. ευρώ».

Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παρουσία άμεσων επενδύσεων στο Κοσσυφοπέδιο. Ταυτόχρονα, είναι μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου τον Φεβρουάριο του 2008.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου