Η Αλβανία στο κέντρο της «βαλκανικής οδού» διακίνησης ναρκωτικών

Η Αλβανία στο κέντρο της «βαλκανικής οδού» διακίνησης ναρκωτικών

Πριν από λίγο καιρό η Europol ανακοίνωσε - χάρη στη συνεργασία οκτώ χωρών - ότι το «βαλκανικό καρτέλ», δηλαδή ένα δίκτυο διακινητών ναρκωτικών, εξαρθρώθηκε. Κατασχέθηκαν δύο τόνοι κοκαΐνης. Σύμφωνα με την Europol, ήταν το μεγαλύτερο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Πριν από λίγες ημέρες, η Eurojust και η ίδια η Europol συνεργάστηκαν με την ιταλική και την αλβανική δικαιοσύνη, εξαρθρώνοντας ένα δεύτερο δίκτυο διακινητών ναρκωτικών. Η αστυνομική ενέργεια, στην οποία συμμετείχαν 350 ένστολοι, οδήγησε στη σύλληψη 30 υπόπτων. Κατασχέθηκαν χρήματα, αυτοκίνητα, τουφέκια και άλλα όπλα κατασχέθηκαν. Το νέο καρτέλ διακινούσε κάνναβη, κοκαΐνη και ηρωίνη από την Αλβανία στην Ιταλία. Από αυτό, επομένως, είναι πολύ περίπλοκο να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μαφίες που διαχειρίζονται την κοκαΐνη, η οποία στη συνέχεια φτάνει στην κεντρική Ευρώπη.

Η «Βαλκανική οδός» χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για να φέρει αφγανική ηρωίνη στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας (κάτι να πει κανείς στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;).

Το 37% της αφγανικής ηρωίνης περνά από τα Βαλκάνια (μέσω Ιράν και Τουρκίας). το βαλκανικό καρτέλ που δημιουργήθηκε από τον Σέρβο Darko Šarić ελέγχει το 1% του παγκόσμιου εμπορίου κοκαΐνης. Οι δύο Μαυροβούνιες φυλές του Κότορ μοιράστηκαν ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα, πριν συγκρουστούν και μεταξύ τους και ελέγχονται από την αλβανική μαφία.

Απομονωμένη εμφανίζεται η θέση της Καλαβριανής 'Ndrangheta, η οποία στην Ευρώπη είναι το δεξί χέρι των Κολομβιανών, από τους οποίους λαμβάνει κοκαΐνη χωρίς την υποχρέωση πληρωμής κατά την παράδοση. Είναι πιθανό ότι οι cocaleros του Μεντεγίν και των περιχώρων του ενέκριναν ένα τμήμα των εξαγωγών τους στη Μεσόγειο και την Αδριατική. Ωστόσο, η σύλληψη του Ardjan Cekini, μέλους της συμμορίας Bellocco, που εκδόθηκε στην Ιταλία από τα Βαλκάνια το 2021, μαρτυρεί την προσπάθεια των φυλών της Καλαβρίας να εισέλθουν στη βαλκανική οδό διακίνησης ναρκωτικών. Ο Τσεκίνι προσπαθούσε να σπρώξει κοκαΐνη στα Βαλκάνια για λογαριασμό της «Τυρρηνικής συνοικίας».

Ακόμη και η δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Jan Kuciak και της συντρόφου του, που έγινε το 2018 από τα χέρια της ιταλικής μαφίας, μαρτυρεί την παρουσία των πιο επικίνδυνων φυλών στην Ιταλία σήμερα, της Απουλίας και της Καλαβρίας. Άλλωστε, ο πόλεμος μεταξύ των βαλκανικών ναρκωτικών είναι άγριος, αλλά πάνω από όλα αφορά τη Σερβία, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Το 2014, η εξαφάνιση 200 κιλών κοκαΐνης από το λιμάνι της Βαλένθια, στην Ισπανία, πυροδότησε τον πόλεμο του Κότορ μεταξύ των Skaljari και του Kavac, μετά τη σύλληψη του Šarić. Το 2016, ο Αλεξάνταρ Στάνκοβιτς, γνωστός ως «Sale il muto», επικεφαλής μιας ομάδας οπαδών της Παρτιζάν Βελιγραδίου (οι «γενίτσαροι») δολοφονήθηκε. Έτσι ανακαλύπτουμε και τη στενή σχέση μεταξύ των οπαδών του ποδοσφαίρου και του εγκλήματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου