ΥΠΕΞ Κοσόβου: Δεν θα επιτρέψουμε μια Ένωση Σερβικών Δήμων

ΥΠΕΞ Κοσόβου: Δεν θα επιτρέψουμε μια Ένωση Σερβικών Δήμων

Η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ντονίκα Γκερβάλα επανέλαβε ότι η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί μια Ένωση Σερβικών Δήμων με εκτελεστικές εξουσίες, που παραβιάζει το Σύνταγμα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία της ένωσης, η οποία θα λειτουργούσε στο Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητα από τους κρατικούς θεσμούς. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά και η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι δήλωσε ότι οι εθνικά Σέρβοι είναι ευπρόσδεκτοι να ιδρύσουν μια ένωση, η οποία όμως θα λειτουργεί ως ΜΚΟ.

Ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι έχει επανειλημμένα πει ότι μια παράλληλη δομή δεν μπορεί να συνυπάρξει με την κυβέρνηση και θα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Γκερβάλα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ένωση, όπως την επιθυμούν η Σερβία και οι Σέρβοι, δεν είναι δυνατή.

«Η ένωση για την οποία τα κόμματα συμφώνησαν στις Βρυξέλλες, αλλά για την οποία τα κόμματα συμφώνησαν να εφαρμοστεί μόνο αφού περάσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι παραβιάζει το σύνταγμα», είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση να εφαρμοστεί κάτι που παραβιάζει το σύνταγμα, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ληφθεί.

Όσον αφορά τον εν εξελίξει διάλογο, η Γκερβάλα είπε ότι η Σερβία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των Αλβανών στη Σερβία και «πολλά άλλα θέματα». Οι Αλβανοί που ζουν στην Κοιλάδα του Πρέσεβο έχουν διαγραφεί από τα μητρώα των πολιτών σε μια διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί ως «διοικητική εθνοκάθαρση», εμποδίζοντάς τους να ψηφίζουν, να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και να διεκπεραιώνουν άλλες βασικές εργασίες.

Επίσης, τη Δευτέρα, η Τάνια Φαγιόν, αναπληρώτρια πρωθυπουργός και επικεφαλής της σλοβενικής διπλωματίας, επισκέφθηκε την Πρίστινα και συναντήθηκε με την Γκερβάλα. Μετά τη συνάντηση, η Φαγιόν εξέφρασε την ανησυχία της για τους κινδύνους ασφαλείας στην περιοχή και ζήτησε την εξομάλυνση των σχέσεων.

«Όλοι ανησυχούμε για τους κινδύνους ασφαλείας στα Βαλκάνια- θέλουμε ισχυρά Βαλκάνια και ισχυρό Κόσοβο. Για τις εντάσεις στο βορρά, είπα ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις του. Ας ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για να μιλήσουμε για την πρόταση που υποστηρίζεται από την ΕΕ σχετικά με την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας», δήλωσε η Φαγιόν.

Η Φαγιόν επιβεβαίωσε επίσης τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε ότι η Σλοβενία θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αν και δεν αναφέρθηκε στην πρόσφατη αίτηση ένταξής του στην ΕΕ.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τα Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ και ο Αμερικανός ομόλογός του Γκάμπριελ Εσκομπάρ θα επισκεφθούν το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνέχιση του διαλόγου υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου