Μαζική η μετανάστευση επαγγελματιών υγείας από την Αλβανία

Μαζική η μετανάστευση επαγγελματιών υγείας από την Αλβανία

Η Αλβανία αντιμετωπίζει ένα διαρκές ζήτημα με τη μετανάστευση, το οποίο γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στον ιατρικό τομέα, ένα ζήτημα που αποτελεί καθημερινή μάχη.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το τέλος του κομμουνισμού το 1991, περίπου 700.000 τα τελευταία δέκα χρόνια. Από αυτούς, περίπου 3.000 γιατροί πιστεύεται ότι έχουν φύγει, με πάνω από τους μισούς να πηγαίνουν στη Γερμανία.

Η Αλβανία έχει τον χαμηλότερο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών ανά κάτοικο στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του 2020. Το 2019, το 18% του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού εργαζόταν στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, δήλωσε ότι η έξοδος του ιατρικού προσωπικού είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί μια πολύπλευρη λύση, η οποία περιλαμβάνει την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, των συνθηκών εργασίας και των ευκαιριών εξειδίκευσης.

«Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι μια καθημερινή μάχη, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις ή μαγικές λύσεις, είναι μια καθημερινή αγγαρεία από πολλές απόψεις», είπε η υπουργός.

Πρόσθεσε ότι το 2022, περίπου 355 γιατροί και 100 ειδικευμένοι γιατροί έχουν ενταχθεί στο κρατικό σύστημα υγείας, μαζί με 900 νοσηλευτές. Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι για το 2023, η υπουργός είπε ότι θα υπάρξουν προγράμματα που θα ενθαρρύνουν τους Αλβανούς γιατρούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, διότι «είναι προς το συμφέρον μας να επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι γιατροί και φυσικά να κρατήσουμε τους γιατρούς που έχουμε εδώ».

Τα βασικά παράπονα του ιατρικού προσωπικού στην Αλβανία, που τροφοδοτούν τη μετανάστευση, περιλαμβάνουν χαμηλούς μισθούς, έλλειψη φαρμάκων και κακές συνθήκες στα νοσοκομεία. Οι εξειδικευμένοι τομείς είναι ιδιαίτερα πιεσμένοι. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ψυχιάτρων ανά κάτοικο είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη με μόλις έναν ανά 100.000 ασθενείς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε επίσης ότι η Αλβανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γιατρών προς ασθενείς παγκοσμίως.

Τόσο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης αλληλοκατηγορούνται για την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι το καθένα θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και των συνθηκών για τους εργαζόμενους στον τομέα της ιατρικής.

Αλλά η Αλβανία υποφέρει επίσης από σοβαρή έλλειψη καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών, με μόλις το 3% των φαρμάκων που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια να είναι διαθέσιμα σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που οδηγεί σε εκκλήσεις των φαρμακοποιών να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα φάρμακα διατίθενται στην αγορά.

Μεταξύ του 2017 και του 2020, από τα 160 φάρμακα που εγκρίθηκαν στην ΕΕ για σπάνιες ασθένειες και καρκίνο, μόλις πέντε εγκρίθηκαν στην Αλβανία και κανένα δεν προστέθηκε στον κατάλογο κρατικών επιδοτούμενων εκταμιεύσεων.

«Το φάρμακο καθίσταται χρησιμοποιήσιμο όταν περιλαμβάνεται στον κατάλογο αποζημίωσης. Η Αλβανία διαθέτει ταμείο επιστροφής φαρμάκων μόλις 100 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, ενώ οι χώρες της περιοχής και της Ευρώπης, έως και 10 φορές υψηλότερα», δήλωσε ο Σύλλογος Φαρμακοποιών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου