Το ακριβότερο κόστος ζωής στα Τίρανα για την περιοχή των Δ. Βαλκανίων

Το ακριβότερο κόστος ζωής στα Τίρανα για την περιοχή των Δ. Βαλκανίων

Τα Τίρανα, η πρωτεύουσα της Αλβανίας, είναι το τρίτο πιο ακριβό μέρος για να ζήσει κανείς στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά την Μπούντβα και το Βελιγράδι, σύμφωνα με την έκθεση Numbeo 2023 Cost of Living.

Η έκθεση λαμβάνει μια εικόνα του καθημερινού κόστους σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας έναν δείκτη από τις πιο ακριβές πόλεις για να ζήσει κανείς έως τις φθηνότερες.

Στην κορυφή της λίστας για το 2023 βρίσκεται η Βασιλεία, ακολουθούμενη από τη Ζυρίχη, τη Λωζάνη, το Ζουγκ και τη Βέρνη, όλες στην Ελβετία. Οι νορβηγικές πόλεις Όσλο, Σταβάνγκερ, Μπέργκεν, Τρόντχαϊμ και Τρόμσο στη Νορβηγία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Άλλες πόλεις που κατέχουν υψηλές θέσεις στην Ευρώπη είναι η Κοπεγχάγη στη Δανία, το Έσπο στη Φινλανδία, το Δουβλίνο στην Ιρλανδία και η Νίκαια στη Γαλλία.

Στον πάτο του καταλόγου βρίσκεται η εμπόλεμη Ουκρανία, με την πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο στην τελευταία θέση. Άλλα φθηνά μέρη για να ζήσει κανείς περιλαμβάνουν τις ουκρανικές πόλεις Λβιβ, Οδησσό, Ντνίπρο και Κίεβο.

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, η Πρίστινα, η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, είναι ένα από τα φθηνότερα μέρη για να ζήσει κανείς στην Ευρώπη, μαζί με το Νις της Σερβίας, την Κραϊόβα της Ρουμανίας και την Τούζλα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το Βελιγράδι είναι η πιο ακριβή πόλη στην περιοχή, ακολουθούμενη από την Μπούντβα, στο Μαυροβούνιο, τα Τίρανα, στην Αλβανία, το Σεράγεβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Στο Βελιγράδι το κόστος ζωής είναι στο 42,5% με εκείνο της Νέας Υόρκης, ενώ στα Τίρανα 41%, δηλαδή 3,7 μονάδες αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ενώ τα Τίρανα κατατάσσονται ως φθηνά σε όλη την Ευρώπη, είναι ακριβά για τα τοπικά δεδομένα. Η αύξηση του κόστους και ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός έχουν βυθίσει χιλιάδες ανθρώπους στα όρια της φτώχειας. Επί του παρόντος, ο μισός πληθυσμός είτε βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας είτε κινδυνεύει να περιέλθει σε αυτή.

Στοιχεία της αλβανικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INSTAT ανέφεραν ότι το 2021-2022, το 12,6% των Αλβανών που εργάζονται κινδυνεύει επίσης να πέσει στη φτώχεια. Μεταξύ των ανέργων, ο κίνδυνος φτώχειας είναι υψηλότερος και φτάνει το 39%, ενώ μεταξύ των συνταξιούχων είναι χαμηλότερος, περίπου 14%.

Τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω του Τμήματος Εργασίας (ILO), υπολόγισαν ότι το 2020, στην Αλβανία, το 12% όλων των εργαζομένων λαμβάνει μισθούς κάτω από το σχετικό όριο της φτώχειας των 5 δολαρίων ημερησίως. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΟΕ, το 12% των εργαζομένων στη χώρα λαμβάνει μηνιαίο μισθό μέχρι 150 ευρώ.

Επί του παρόντος, ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 289,72 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος σε ολόκληρη τη χώρα είναι περίπου 450 ευρώ. Όμως οι αριθμοί είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, καθώς πολλοί εργάζονται μαύρα, που εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% του εργατικού δυναμικού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου