Η σουηδική Προεδρία ξεκινά διαβουλεύσεις για την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην ΕΕ

Η σουηδική Προεδρία ξεκινά διαβουλεύσεις για την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην ΕΕ

Η σουηδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις χώρες μέλη σχετικά με το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Πρέσβης της Σουηδίας στην ΕΕ, Λαρς Ντάνιελσον, ο οποίος ξεκίνησε προσωπικά αυτές τις διαβουλεύσεις με την ιδιότητα του επόμενου προέδρου της Ε.Ε.

«Πραγματοποιούμε διαβουλεύσεις με πολλά κράτη για να δούμε τι θα αποφασίσουμε για αυτό το αίτημα. Έχουμε πέντε χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο και είναι φυσικό να μιλήσω πρώτα μαζί τους. Έχω ήδη συναντηθεί με κάποιους και συνεχίζουμε τις συναντήσεις», είπε.

«Είναι μια διαδικαστική απόφαση αλλά έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Δεν θέλω να προδικάσω τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, αλλά μόλις δω ότι δημιουργείται συναίνεση μεταξύ των χωρών-μελών για το πώς θα ενεργήσουν, θα ενημερώσω τις χώρες μέλη. Έχουμε δύο εναλλακτικές λύσεις: Να το πάμε στην Επιτροπή ή να μην το πάμε στην Επιτροπή.», δήλωσε ο πρεσβευτής, Λαρς Ντάνιελσον.

Το Κοσσυφοπέδιο είχε υποβάλει την επίσημη αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου.

Η τότε τσεχική προεδρία δεν είχε χρόνο να εξετάσει αυτό το αίτημα, αλλά μόνο ενημέρωσε τα κράτη μέλη για την υποβολή του. Τώρα αυτός ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια της σουηδικής προεδρίας, η οποία διαβουλεύεται για το πώς θα αποφασίσει.

Μετά τη Σουηδία, την επόμενη Προεδρία της ΕΕ έχει η Ισπανία, χώρα μέλος που δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου