Σύντομα η προκήρυξη για τον οδικό άξονα «Μπλε Διάδρομος»

Σύντομα η προκήρυξη για τον οδικό άξονα «Μπλε Διάδρομος»

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά, ο οποίος θα διευκολύνει τις μετακινήσεις προς Αλβανία, όντας μέρος του «Μπλε Διαδρόμου» των 1.500 χλμ.

Θέμα ημερών φαίνεται πως αποτελεί η προκήρυξη του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, ο οποίος θα «ενώσει» τη χώρα μας με την Αλβανία, αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς των Ιωαννίνων, ο Υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε ότι βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων ο διαγωνισμός για το έργο θα προκηρυχθεί εντός του Ιανουαρίου.

Μετά την προκήρυξη, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την κατάθεση των προσφορών θα ανέλθει σε 45 ημέρες, ενώ η ανακήρυξη του αναδόχου εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο τμήματα, με τη δημοπράτηση να αφορά το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι και ως προαίρεση θα προχωρήσει το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά.

Με προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ, ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά θα είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος με μήκος 70 περίπου χιλιόμετρα, μιάμιση λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (χωρίς διαχωριστική νησίδα) και θα πλαισιώνεται από 14 συνολικά ανισόπεδους κόμβους.

Ο δρόμος θα ξεκινά με σύνδεση με ανισόπεδο κόμβο στην Εγνατία Οδό. Οι υπόλοιποι κόμβοι έχουν προβλεφθεί να κατασκευαστούν στις εξής θέσεις: Κοσμηρά-Ασβεστοχώρι, Γραμμενοχώρια, Πασσαρώνος, Ζίτσας, Καρυές, Καλπάκι, Δολιανά, Ραβένια, Βήσσανη, Δελβινάκι, Ζάβροχο, Κτίσματα, Κακαβιά.

Ο νέος οδικός άξονας Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά θα συνδέσει την Ελλάδα με την Αλβανία και αποτελεί κομμάτι του «Μπλε Διαδρόμου», ενός οδικού δικτύου 1.500 χιλιομέτρων που θα απλώνεται από τη Βόρεια Ιταλία έως την Καλαμάτα κατά μήκος των ακτών.

Στο έργο του Μπλε Διαδρόμου συνολικά εμπλέκονται 8 χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου