Υπέρ του διαλόγου Κοσοβάρων και Σέρβων τάσσεται η Αθήνα

Υπέρ του διαλόγου Κοσοβάρων και Σέρβων τάσσεται η Αθήνα

Υπέρ του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, με αφορμή την τεταμένη κατάσταση στο Κόσοβο τάσσεται η Αθήνα, η οποία παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, διαμηνύοντας ταυτόχρονα, μέσω των διπλωματικών διαύλων, ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της έντασης.

Αφορμή για την αναταραχή, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη βία με απρόβλεπτες εξελίξεις, είναι το γνωστό θέμα με τις πινακίδες των αυτοκινήτων των Σέρβων, όπου οι αρχές του Κοσόβου ζητούν να αντικαταστήσουν με νέες, διαφορετικά απειλούνται με πρόστιμα οι Σέρβοι ιδιοκτήτες.

Φυσικά τα αίτια είναι βαθύτερα και έρχονται ως συνέχεια της διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, πριν από 14 χρόνια, που η Σερβία δεν αναγνωρίζει…

Για το Βελιγράδι είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσει εθνικό έδαφος, αλλά και να αφήσει τους Σέρβους του Κοσόβου να γίνουν μια μειονότητα σε ένα ξένο κράτος.

Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΕΞ το όλο θέμα είναι σοβαρό και απειλεί την εύθραυστη ειρήνη στα Βαλκάνια, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με ανοικτό τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η θέση της χώρας μας στη τελευταία διένεξη είναι ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να απέχουν από ενέργειες και ρητορική που κινδυνεύουν να αναζωπυρώσουν τις εντάσεις και να θέσουν σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα…

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πριν από λίγες ημέρες έκανε μια μίνι περιοδεία σε Τίρανα, Βελιγράδι και Πρίστινα, προκειμένου να επαναλάβει ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της στενής συνεργασίας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και προωθεί την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Δένδιας βρίσκεται σε ανοικτή επαφή με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák.

Η Αθήνα δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο, λόγω της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά έχει αναβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Πρίστινα και κοιτάζει να εξομαλύνει την κατάσταση με την Σερβία, γνωρίζοντας ότι χρειάζεται μόνο μια σπίθα για πιάσει η περιοχή φωτιά.

Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία σταθερότητα στην περιοχή, γιατί οποιοδήποτε άλλο σενάριο, μπορεί να πυροδοτήσει αναθεωρητικές πολιτικές και η Άγκυρα καραδοκεί στο Κόσοβο και ενδεχομένως να υποδαυλίζει καταστάσεις.

Διπλωματικό ενδιαφέρον για εκτόνωση της έντασης δείχνουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη που πιέζουν για να βρεθεί μια λύση.

Ευρωπαίοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, έχουν χαρακτηρίσει τα Βαλκάνια ως «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».

Κώστας Πασίσης

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου