Συνάντηση Κούρτι με τους επικεφαλείς των KFOR και EULEX

Συνάντηση Κούρτι με τους επικεφαλείς των KFOR και EULEX

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Διοικητή των Ειρηνευτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), Άντζελο Μικέλε Ριστούτσια και τον αρχηγό της EULEX, Λαρς Γκούναρ Γουίγκεμαρκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού, «το κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση είναι ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία και να μην υπάρχουν οδοφράγματα σε κανένα δρόμο».

Αρκετά οδοφράγματα έχουν ανεγερθεί στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου από τις 10 Δεκεμβρίου, μετά τη σύλληψη του πρώην μέλους της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, Dejan Pantiq. Κατηγορείται από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου ότι οργάνωσε την «τρομοκρατική επίθεση» στα γραφεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο είπαν ότι έχουν την ικανότητα να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα που έχουν ανεγερθεί στο βορρά, αλλά ότι έχουν δώσει χρόνο στην αποστολή του ΝΑΤΟ, KFOR, να πείσουν την τοπική κοινότητα να τα απομακρύνει η ίδια.

Στη συνάντηση της Δευτέρας συμμετείχαν επίσης ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπέσνικ Μπισλίμι και ο υπουργός Εσωτερικών Xelal Sveçla, ενώ η KFOR ανακοίνωσε τη συνάντηση και στην πλατφόρμα του Twitter.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης «οι ενέργειες εγκληματικών δομών στο βόρειο τμήμα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, που επηρεάζουν σοβαρά την ασφάλεια της χώρας» και τονίστηκε ότι η διοργανική συνεργασία θα συνεχιστεί.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η KFOR ανακοίνωσε ότι διερευνά αυτό που αποκάλεσε «έμμεσο περιστατικό πυρκαγιάς» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν αναφέρθηκαν πυροβολισμοί κοντά σε περίπολο της KFOR στο Zubin Potok - έναν από τους τέσσερις δήμους που κατοικούνται από σερβική πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα.

Η KFOR κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να «αποφύγουν τη ρητορική ή τις ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις και να κλιμακώσουν την κατάσταση», ενώ είπε ότι «παραμένουμε σε εγρήγορση και είμαστε πλήρως ικανοί να εκπληρώσουμε την εντολή μας σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του έτους 1999 για όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο».

«Ο διοικητής της αποστολής της KFOR συνεχίζει να υποστηρίζει τον διάλογο για την εξεύρεση συμφωνίας για τη μείωση της έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Παραμένει σε στενή επαφή με όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία», αναφέρεται περαιτέρω στην ανακοίνωση της KFOR.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου