Η αγγελία του Reuters που εξαγρίωσε την Τουρκία

Η αγγελία του Reuters που εξαγρίωσε την Τουρκία

Σάλος έχει ξεσπάσει την Τουρκία ύστερα από μία αγγελία που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείου ''Reuters'' σχετικά με την πρόσληψη δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη.

Η συγκεκριμένη αγγελία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας αλλά και του διευθυντή επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν.

Η αγγελία δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Δεκεμβρίου και μεταξύ άλλων αναγράφεται: "ο Ερντογάν έχει μεταμορφώσει την Τουρκία στις δύο δεκαετίες στην εξουσία του, απομακρύνοντάς την από τις σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις και μετατρέποντάς τη σε μια ισχυρή διπλωματική και στρατιωτική παρουσία σε περιοχές που εκτείνονται από τον Νότιο Καύκασο έως τη Βόρεια Αφρική", ενώ αναφέρει ακόμα ότι αναζητεί "κάποιον με ισχυρές δεξιότητες γραφής και με γνώσεις, που να μπορεί να προσφέρει αναλυτικά ρεπορτάζ από κοινού με την υποστήριξη της υψηλών επιδόσεων ομάδας μας που καλύπτει μια κρίσιμη συγκυρία της διακυβέρνησης Ερντογάν – με τον εκτροχιασμένο πληθωρισμό και την υποτιμημένη λίρα να απειλούν την προσπάθειά του για επανεκλογή τους επόμενους μήνες".

"Η Τουρκία είναι μια σύνθετη και γρήγορα αναπτυσσόμενη ιστορία. Ο επιτυχημένος υποψήφιος θα είναι ένας ισχυρός ρεπόρτερ και συγγραφέας με μάτι για μια συναρπαστική αφήγηση και με την ικανότητα να διαχωρίζει μια συχνά συγκεχυμένη εικόνα για να πει μια καλά πλαισιωμένη και ισορροπημένη ιστορία, αποτυπώνοντας την πολιτική και οικονομική σημασία των γεγονότων και τις διεθνείς προεκτάσεις τους", συνεχίζει η αγγελία.

''Αυτές οι δηλώσεις θα είχαν νόημα μόνο σε ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο''

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν καταδίκασε το Σάββατο την αγγελία, λέγοντας ότι το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων φαινόταν να "απομακρύνεται από τα γεγονότα".

"Το Reuters φαίνεται να απομακρύνεται από τα γεγονότα και αντ' αυτού χρησιμοποιεί μια προκατειλημμένη προοπτική σχετικά με το τι συνέβη με τις 'σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις' στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν. Αυτές οι δηλώσεις θα είχαν νόημα μόνο σε ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο", έγραψε ο Αλτούν στο twitter, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τονίζοντας ότι μια τέτοια συμπεριφορά "δεν ήταν δημοσιογραφία", ο Αλτούν είπε ότι ένα μέσο ενημέρωσης "πρέπει να ρωτήσει τους δημοσιογράφους επί τόπου για τα γεγονότα προτού αποφασίσει τι έχει συμβεί και το χρησιμοποιήσει ως κατευθυντήρια γραμμή για τις ειδήσεις".

Αντίδραση και από το TRT World

Ως απάντηση στην αγγελία του Reuters, ο τουρκικός αγγλόφωνος τηλεοπτικός σταθμός TRT World δημοσίευσε μια δική του αγγελία απασχόλησης για έναν ανταποκριτή με έδρα το Λονδίνο, πανομοιότυπη με... του Reuters στην οποία αναφέρεται:

''Eφιστώντας την προσοχή στην πολιτική αστάθεια και τα οικονομικά προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να κυβερνάται από έναν μονάρχη τον 21ο αιώνα, η αγγελία υπογραμμίζει την "αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να ανταποκριθούν σε προκλήσεις όπως η COVID-19, το Brexit και οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, που άφησαν τη Βρετανία σε πολιτική αναταραχή. Οι βραχύβιες κυβερνήσεις έθεσαν το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου εν αμφιβόλω, απομακρύνοντάς το από την Ευρώπη".

Οι πιθανοί υποψήφιοι και όσοι προσληφθούν για τη θέση εργασίας, έγραψε το TRT World, πρέπει επίσης "να παρέχουν υποστήριξη στην υψηλών επιδόσεων ομάδα μας, καθώς ξεκινούν την κάλυψη σημαντικών ζητημάτων όπως η επιδίωξη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και η απειλή που συνιστά για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο εκτροχιασμένος πληθωρισμός και η υποτιμημένη λίρα συνδυάζονται για να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο την ασταθή πολιτική κατάσταση της Βρετανίας".


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου