Υπό εξέταση το αίτημα της Σερβίας για αποστολή στρατευμάτων στη ζώνη αναταράξεων

Υπό εξέταση το αίτημα της Σερβίας για αποστολή στρατευμάτων στη ζώνη αναταράξεων

Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη KFOR του Κοσσυφοπεδίου υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι εξακολουθεί να εξετάζει το αίτημα της Σερβίας να στείλει το δικό της στρατό στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς η όξυνση των εντάσεων εισέρχεται στη 12η ημέρα.

Οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου στους δήμους Ζβέτσαν, Λεοπσάβιτς, Ζούμπιν Πότοκ και Βόρεια Μιτρόβιτσα με σερβική πλειοψηφία, αφού οι εκπρόσωποι παραιτήθηκαν μαζικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Πρίστινα να απαγορεύσει τις πινακίδες κυκλοφορίας της γιουγκοσλαβικής εποχής. Οι εκλογές αναβλήθηκαν στη συνέχεια για τον Απρίλιο του 2023 από την πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει η κατάσταση.

Όμως η κατάσταση συνέχισε να είναι ασταθής με τους Σερβικής εθνότητας να στήνουν οδοφράγματα και αποκλεισμούς σε κρίσιμους δρόμους ενώ υπήρξαν και αναφορές για επιθέσεις με όπλα και αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, δημοσιογράφων και της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι θα ζητήσει επισήμως την αποστολή σερβικού στρατού και αστυνομίας για τη «διατήρηση της ειρήνης», σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Αναλύουμε επί του παρόντος το τελευταίο αίτημα της κυβέρνησης της Σερβίας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων που ενθαρρύνει τον παραγωγικό διάλογο, δίνοντας στους ηγέτες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις προς όφελος όλων των κοινοτήτων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε η KFOR σε ανακοίνωσή της.

Το άρθρο 4 του ψηφίσματος επιτρέπει την επιστροφή του σερβικού στρατού και της σερβικής αστυνομίας υπό ορισμένες συνθήκες, περιλαμβανομένης της σήμανσης/καθαρισμού ναρκοπεδίων, της διατήρησης παρουσίας κοντά σε σερβικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και της διατήρησης παρουσίας σε βασικά συνοριακά περάσματα.extάσματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου