Απορρίφθηκε από τη Σουηδία το αίτημα της Άγκυρας να απελαθεί στην Τουρκία δημοσιογράφος

Απορρίφθηκε από τη Σουηδία το αίτημα της Άγκυρας να απελαθεί στην Τουρκία δημοσιογράφος

Απορρίφθηκε σήμερα, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας, το αίτημα της Άγκυρας να απελαθεί στην Τουρκία ο δημοσιογράφος Μπουλέντ Κενές, κάτι που έχει θέσει ως όρο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν «πολλά εμπόδια» στην απέλαση του δημοσιογράφου και πρώην διευθυντή σύνταξης της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Zaman». Όπως μάλιστα αναφέρει το AFP, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας επικαλέστηκε την πολιτική φύση των κατηγοριών που τον βαρύνουν στην Τουρκία και το καθεστώς του πρόσφυγα που του έχει δοθεί στη Σουηδία, όπου ζει αυτοεξόριστος.

«Υπάρχει επίσης κίνδυνος να διωχθεί λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να εκδοθεί», εξήγησε ο δικαστής Πέτερ Ασπ.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Κενές ότι συμμετείχε στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και ότι συνδέεται με την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Από την πλευρά του, ο Κενές δήλωσε «χαρούμενος» για την απόφαση του σουηδικού δικαστηρίου, ενώ κατηγόρησε «το καθεστώς Ερντογάν» ότι «κατασκεύασε τις κατηγορίες» εναντίον του.

«Είμαι δημοσιογράφος, όχι τρομοκράτης», υπογράμμισε, δηλώνοντας «βέβαιος ότι το καθεστώς θα χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους για να κάνει τη ζωή μου όσο το δυνατόν πιο δύσκολη».

Ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ

Εκτός από την Ουγγαρία, που πρόκειται να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στις αρχές του 2023, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που απειλεί να μην συμφωνήσει να ενταχθούν στη Συμμαχία οι δύο αυτές χώρες. Ενώ η έγκριση και των 30 κρατών- μελών απαιτείται για την ένταξη μίας χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, αλλά ήδη από την επομένη ο Ερντογάν απείλησε και πάλι να εμποδίσει την ένταξή τους.

Στη διάρκεια επίσκεψης του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Τουρκία με στόχο να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ερντογάν τον είχε ρωτήσει για τις δεκάδες απελάσεις που έχει ζητήσει η Άγκυρα. Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στον 53χρονο Κενές ως παράδειγμα, κατηγορώντας τον για «τρομοκρατία».

Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει υπογραμμίσει ότι η δικαιοσύνη της χώρας είναι ανεξάρτητη και έχει την τελευταία λέξη στα αιτήματα για έκδοση προς την Τουρκία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου