Μόσχα: Η Σύνοδος των Τιράνων ευθύνεται για τις εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο

Μόσχα: Η Σύνοδος των Τιράνων ευθύνεται για τις εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα «φταίει» για τις εντάσεις που δημιουργούνται στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

«Λίγοι έδωσαν σημασία στο γεγονός ότι η τελευταία κλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο συνέβη αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αλβανία. Στις 6 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιεί σύνοδο κορυφής στην Αλβανία. Αποδέχεται το έγγραφο της Διακήρυξης των Τιράνων, το οποίο υποστηρίζει τις φιλοδοξίες των «Δυτικών Βαλκανίων» να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου, σε ξεχωριστή παράγραφο της ανακοίνωσης από τα Τίρανα, αναφέρεται ότι το Κόσοβο (όπως και η Σερβία) βρίσκονται «στον ευρωπαϊκό δρόμο». Η πολιτική διαδικασία έχει ξεκινήσει. Αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης και ένοπλης σύγκρουσης στο βόρειο τμήμα της περιοχής. Έτσι, αντί για την ευρωπαϊκή προοπτική, το Κοσσυφοπέδιο θα έχει μια εντελώς διαφορετική προοπτική. Αυτό είναι προδοσία εξ αρχής. Σαν γάμος που ξεκινά με προδοσία», έγραψε η Ζαχάροβα, η οποία δεν βλέπει ένοχη τη σερβική πλευρά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου