Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τα βίαια επεισόδια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τα βίαια επεισόδια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την Πέμπτη, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από επίθεση με όπλο. Η ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αυξήθηκε καθώς πλησίαζε η ημερομηνία για πρόωρες εκλογές στους τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ομάδες Σέρβων πολιτών απέτρεψαν το άνοιγμα των γραφείων των Δημοτικών Εκλογικών Επιτροπών. Η αστυνομία ανέφερε πυροβολισμούς και εκρήξεις, αλλά δεν υπάρχουν θύματα.

«Η χρήση εκρηκτικών δεν είναι ποτέ αποδεκτή μέθοδος διαμαρτυρίας. Θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων», είπε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να καλούν το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες ή δηλώσεις που θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις».

Η αύξηση της έντασης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Δεκεμβρίου. Οι αρχές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής τους, κάτι που έχουν ζητήσει και οι δυτικοί διπλωμάτες.

Οι εκλογές ανακοινώθηκαν μετά την αποχώρηση των Σέρβων εκπροσώπων από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου. Έφυγαν ως αποτέλεσμα διαφωνιών για τη χρήση πινακίδων κυκλοφορίας. Την εκλογική διαδικασία μποϊκοτάρει η Σερβική Λίστα. Αυτή είναι η κύρια οντότητα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που έχει την υποστήριξη του Βελιγραδίου και έχει την εξουσία σε όλους τους δήμους με σερβική πλειοψηφία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου