Το βρετανικό κοινοβούλιο συγκροτεί Ελεγκτική Επιτροπή για τους Αλβανούς λαθρομετανάστες

Το βρετανικό κοινοβούλιο συγκροτεί Ελεγκτική Επιτροπή για τους Αλβανούς λαθρομετανάστες

Η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε απαντήσεις από ορισμένους εμπειρογνώμονες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον πρέσβη της Αλβανίας στο Λονδίνο, Qirjako Qirko, σχετικά με το γιατί σημειώθηκε αύξηση των διελεύσεων από Αλβανούς πολίτες τους τελευταίους μήνες. Διερεύνησαν διάφορες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου ότι οι Αλβανοί εκμεταλλεύονται το «Modern Slavery Act», έναν νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου του 2015 που στοχεύει στη βοήθεια των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Η Esme Madill, δικηγόρος στο Νομικό Κέντρο Islington, είπε στους βουλευτές ότι ορισμένοι από τους πελάτες της είχαν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων και αναζήτησαν βοήθεια αφού πέρασαν μήνες σε «σπίτια κάνναβης». Είπε ότι ενώ η μετανάστευση μπορεί να ξεκινήσει για οικονομικά ζητήματα στην Αλβανία, όπως το να πληρώσουν μεγάλα ποσά για υγειονομική περίθαλψη, μπορεί να καταλήξει σε «σκλαβιά» και από το χρέος αναγκάζονται να συνεργαστούν με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Πρέσβης Qirko αρνήθηκε να δεχτεί αυτό το γεγονός, προσθέτοντας ότι όσοι ζήτησαν άσυλο ως Αλβανοί μπορεί να μην είναι όλοι από την Αλβανία. Ερωτηθείς γιατί περίπου το 35% από τους 44.000 μετανάστες που διέσχισαν τη Μάγχη φέτος χρησιμοποίησαν λέμβους, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν του είχε κοινοποιηθεί επίσημα από τις βρετανικές αρχές.

«Δεν έχουμε αυτές τις πληροφορίες», είπε η Νταϊάνα Τζόνσον, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων στον Qirko.

«Δεν ξέρουμε αν είναι Αλβανοί από την Αλβανία ή άλλες χώρες ή αν είναι Αλβανοί που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Qirko είπε ότι η απάντηση στην παράνομη μετανάστευση είναι η νόμιμη μετανάστευση και απέρριψε ισχυρισμούς ότι η Αλβανία υφίσταται «brain drain» από τη μετανάστευση.

Ο Tim Loughton, ένας συντηρητικός βουλευτής, ρώτησε τον Qirko εάν ο Έντι Ράμα ενδιαφέρεται πραγματικά για τη μαζική μετανάστευση ανθρώπων που διαφορετικά θα συνεισέφεραν στην αλβανική οικονομία. Ο Qirko κατηγόρησε τη δικτατορία της κομμουνιστικής εποχής που κατέρρευσε πριν από τρεις δεκαετίες ως τον λόγο για τον οποίο τόσοι πολλοί Αλβανοί συνεχίζουν να μεταναστεύουν.

«Είναι χαρακτηριστικό του δημοκρατικού κόσμου», είπε ο Qirko.

«Για τον ίδιο λόγο που έρχονται οι Ιταλοί εδώ, οι Γερμανοί έρχονται εδώ και οι Βρετανοί πηγαίνουν στην Αυστραλία».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου