Επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στα Τίρανα

Επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στα Τίρανα

Από τα Τίρανα ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier ήταν ξεκάθαρος για συγκεκριμένα μηνύματά του όπου υπογράμμισε ότι η Διαδικασία του Βερολίνου είναι ο δρόμος που επιταχύνει την ένταξη προς την ΕΕ.

Ο Frank-Walter Steinmeier δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Open Balkans, ούτε στην ομιλία που εκφώνησε σήμερα το μεσημέρι στο κοινοβούλιο ούτε στην κοινή διάσκεψη με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Bajram Begaj.

Frank-Walter Steinmeier: «Συμβάλατε στην υπογραφή 3 σημαντικών συμφωνιών κινητικότητας μεταξύ 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις 3 Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Αυτές οι συμφωνίες αποτελούν ορόσημο μεταξύ των περιφερειακών συμφωνιών και θα αλλάξουν σημαντικά την πραγματικότητα της ζωής των ανθρώπων.

Ακόμη και για τους πολίτες της Αλβανίας, θα μπορούν να ταξιδεύουν μόνο με έγγραφο ταυτότητας σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ταυτόχρονα η αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής αγοράς.

Η επικύρωση και η εφαρμογή των υπογεγραμμένων συμφωνιών κινητικότητας θα συντομεύσει την απόσταση με τις αγορές της ΕΕ, καθιστώντας την περιοχή πιο ελκυστική και ανταγωνιστική. Είμαστε χαρούμενοι που η σύνοδος κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί εδώ στα Τίρανα του χρόνου. Στη φετινή σύνοδο κορυφής εγκρίθηκε επίσης μια κοινή δήλωση στον ενεργειακό τομέα, η οποία περιέχει αυτοδεσμεύσεις της πράσινης ατζέντας για μια ισχυρότερη περιφερειακή συνεργασία.

Στη διάσκεψη, υπογράμμισε περαιτέρω ότι είναι σημαντικό οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας να εφαρμόζονται με συγκεκριμένους όρους και να μην είναι απλώς πολιτικές συμφωνίες.

Frank-Walter Steinmeier: "Η Γερμανία έχει τηρήσει την δέσμευση της να υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και να δραστηριοποιηθεί στην εκλογική μεταρρύθμιση. Νομίζω ότι στην Αλβανία και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό ότι χρησιμοποιούμε τη Διαδικασία του Βερολίνου για να επιταχύνουμε την πορεία ένταξης στην ΕΕ, ώστε εδώ να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να προετοιμάσουμε τον δρόμο για μια περιφερειακή συνεργασία μειώνοντας, για παράδειγμα, τα εμπόδια κινητικότητας των Δυτικών Βαλκανίων.»

Ο Έντι Ράμα σε συνέντευξη Τύπου μετά την κυβερνητική συνεδρίαση δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα «Ανοιχτά Βαλκάνια».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου