Ο επικεφαλής της ΑΣΑ στην επετειακή εκδήλωση μνήμης «Από το Δεν λησμονώ στο Δεν ξεχνώ»

Ο επικεφαλής της ΑΣΑ στην επετειακή εκδήλωση μνήμης «Από το Δεν λησμονώ στο Δεν ξεχνώ»

Στα εγκαίνια της έκθεσης μνήμης και τιμής «Από το "Δεν λησμονώ" στο "Δεν ξεχνώ"» παρευρέθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική» και εντεταλμένος Σύμβουλος στα θέματα των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Ανδρέας Κούρτης. Η έκθεση πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο του μετρό στην πλατεία Συντάγματος με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο επικεφαλής της ΑΣΑ, κ. Κούρτης μίλησε με τα πιο θερμά λόγια, εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την επετειακή εκδήλωση και συνεχάρη την προσπάθεια των διοργανωτών να συμβάλλουν στο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη ενώ συμμετείχε στο συμβολικό στόλισμα του δέντρου των Αγνοουμένων, τοποθετώντας μία φωτογραφία ενός αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας.

Ο κ. Κούρτης εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον Κυπριακό και Ποντιακό ελληνισμό και με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή επισήμανε ότι «το μέλλον του κάθε τόπου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική του μνήμη κι αυτήν την μνήμη αν θέλουμε να έχουμε μέλλον οφείλουμε να την διατηρήσουμε άσβεστη. Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που κορυφώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης, είναι η μεγαλύτερη συμφορά του ελληνισμού, ένα ανοιχτό τραύμα στη συλλογική μνήμη των απογόνων του μικρασιατικού ελληνισμού, αλλά και στη συνείδηση όλων των Ελλήνων. Είναι μια επέτειος μνήμης που μας καλεί σε αναστοχασμό, αυτογνωσία, εθνική ομοψυχία».

Επιπλέον, ο κ. Κούρτης αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τη μεγαλύτερη σύγχρονη τραγωδία του Ελληνισμού μετά τη Μικρασιατική καταστροφή επισήμανε ότι «είναι καθήκον μας να μην ξεχάσουμε την οδύνη για τα αθώα θύματα, τους αγνοουμένους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγωνιστές, οι οποίοι υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα τα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού Ελληνισμού από τον Τούρκο εισβολέα. Η βίαιη διχοτόμηση, ο ξεριζωμός χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους, ο εποικισμός και ο σφετερισμός των περιουσιών, παραμένουν πάντα ζωντανά στη μνήμη όλων μας και η επιθυμία των Κυπρίων να μάθουν που βρίσκονται οι αγνοούμενοι συγγενείς τους, θύματα της βάναυσης κτηνωδίας που μετρά εδώ και 48 χρόνια αποτελεί όχι μόνο ζήτημα ανθρωπιάς αλλά και σεβασμού στη μνήμη αυτών και των οικογενειών τους».

Ο κ. Κούρτης συνομίλησε και αντάλλαξε απόψεις με επίσημους προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι κ.κ. Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Αποδήμων, Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νεόφυτος Κωνσταντίνου, Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιάννης Χρυσουλάκης Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιώργος Συλλούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ), Στέφανος Τανιμανίδης τ. Πρόεδρος Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, Γιώργος Καραμάνος του Ιδρύματος «Δεν Λησμονώ – Γιώργος Καραμάνος» κ.α.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού και το ίδρυμα «Δεν Λησμονώ – Γεώργιος Καραμάνος».

Μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα, ποίηση και μελοποιημένους στίχους του Βάσου Λυσσαρίδη και του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη από τον συνθέτη Χρήστο Αηδόνη, ομιλίες και παράλληλες εκδηλώσεις, παρουσιάζονται στο αθηναϊκό κοινό τρεις τραγωδίες – μια τριλογία: Η Μικρασιατική Καταστροφή, η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, και η εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο. Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο στο μετρό Συντάγματος και θα παραμείνει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου