Πρώην Αλβανός πρωθυπουργός κατηγορείται για σκάνδαλο ξεπλύματος και κέρδη από τις «πυραμίδες»

Πρώην Αλβανός πρωθυπουργός κατηγορείται για σκάνδαλο ξεπλύματος και κέρδη από τις «πυραμίδες»

Μήνυση κατατέθηκε στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK), κατά του πρώην πρωθυπουργού Αλεξάντερ Μέξι και της οικογένειάς του, με τον ισχυρισμό ότι επωφελήθηκαν από τα χρήματα που δάνεισαν οι πυραμιδικές εταιρείες σε Αλβανούς, μέσω ενός περίφημου σχεδίου απάτης.

Στη μήνυση υποστηρίζεται ότι η οικογένεια Meksi είναι υπεύθυνη και εμπλέκεται σε πράξεις διαφθοράς, με ορισμένες οντότητες πυραμιδικών εταιρειών και για το λόγο αυτό, ο αναφέρων κατέθεσε δύο ποινικές δικογραφίες ως αποδεικτικό στοιχείο. Η πρώτη αφορά το αφεντικό της «Gjallica» και η δεύτερη της εταιρείας χρηματοοικονομικής πυραμίδας «Sude».

Στην καταγγελία, υποστηρίζεται ότι η οικογένεια Meksi ζει με το αίμα 5.000 πολιτών που σκοτώθηκαν από τον εμφύλιο πόλεμο του 1997, λόγω της διεφθαρμένης δράσης του Μέξι και θα πρέπει να διερευνηθεί.

Ο Μέξι ήταν πρωθυπουργός της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης και ένας από τους ιδρυτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του, από τις 13 Απριλίου 1992 έως τις 11 Μαρτίου 1997, υπό τη διοίκηση του Σαλί Μπερίσα, άνθισαν πυραμιδικές εταιρείες, οι οποίες πήραν τα χρήματα και δεν τα επέστρεψαν σε 225.000 Αλβανούς, οδηγώντας την Αλβανία σε πλήρη αναρχία τον Μάρτιο του 1997 με χιλιάδες θύματα.

Στην καταγγελία ζητείται περιουσιακή έρευνα για τους κατηγορούμενους και για τις εμπορικές εταιρείες που ξεπλένουν τα χρήματα των εταιρειών του 1997 και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ζητείται κατάσχεση 40 ακινήτων, ανάμεσά τους 11 εταιρείες, διαμερίσματα, γκαράζ, οικόπεδα, κτίρια και οικοδομικές μονάδες. Σύμφωνα με το ενοχοποιητικό υλικό, τα περιουσιακά στοιχεία στο όνομα του Μέξι και της οικογένειάς του συγκεντρώθηκαν με τα χρήματα που είχαν κλαπεί από τους Αλβανούς, κυρίως κατά τα έτη 1994-1996.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι ο κύριος υπεύθυνος, που δεν ερευνήθηκε ποτέ για τη μεγαλύτερη πληγή της αλβανικής κοινωνίας, για το σχέδιο με 25 πυραμιδικές εταιρείες, που απέσπασαν σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τους Αλβανούς, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή και το θάνατο περίπου 5000 Αλβανών πολιτών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου