Με παρέμβαση των ΗΠΑ, το Κόσοβο αναβάλλει για 48 ώρες την επιβολή προστίμου για τις πινακίδες

Με παρέμβαση των ΗΠΑ, το Κόσοβο αναβάλλει για 48 ώρες την επιβολή προστίμου για τις πινακίδες

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι ανέβαλε για 48 ώρες την εφαρμογή της δεύτερης φάσης της απόφασης για την επανεγγραφή αυτοκινήτων με παράνομες σερβικές πινακίδες. Την απόφαση την πήρε μετά από αίτημα των Η.Π.Α. Ο Kurti ευχαρίστησε τον Πρέσβη Hovenier για τη δέσμευσή του στη διαδικασία του διαλόγου.

Ο Αμερικανός Πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο, Τζέφρι Χόβενιερ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου 48ωρη αναβολή της απόφασης για την επιβολή προστίμων, ώστε να επιτραπεί σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους να συνεργαστούν με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για να βρεθεί λύση σε αυτό το ζήτημα.

Μετά από αυτό, ο Κούρτι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να βρεθεί λύση τις επόμενες δύο ημέρες. Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, το Κοσσυφοπέδιο πρότεινε την αναστολή των περαιτέρω σταδίων που σχετίζονται με τις πινακίδες κυκλοφορίας, με αντάλλαγμα η Σερβία να μην εκδίδει πλέον παράνομες πινακίδες με τα ακρωνύμια των πόλεων του Κοσσυφοπεδίου.

Επίσης, η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την τελευταία πρόταση που υποστηρίζεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση το απέρριψε, απαιτώντας από το Κοσσυφοπέδιο να μην επιβάλει πρόστιμα για παράνομες πινακίδες κυκλοφορίας και από τη Σερβία να μην παράγει νέες πινακίδες KM.

Η πρόταση της ΕΕ απορρίφθηκε από τον Κούρτι, ενώ υποστηρίχθηκε από τον Βούτσιτς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου