Πτώση για την Αλβανία στον Δείκτη Κράτους Δικαίου

Πτώση για την Αλβανία στον Δείκτη Κράτους Δικαίου

Η Αλβανία έπεσε τρεις θέσεις στον Δείκτη Κράτους Δικαίου για το 2022, που δημοσιεύτηκε από το World Justice Project, μια διεθνή οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που αναλύει την πρόοδο 140 χωρών.

Ο δείκτης για το 2022 κατατάσσει την Αλβανία στην 87η θέση μεταξύ 140 χωρών, πτώση τριών θέσεων από το 2021.

Ο δείκτης βασίζεται σε οκτώ παράγοντες, ο πρώτος από τους οποίους είναι αυτός των περιορισμών στις εξουσίες της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει επίσης ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Η Αλβανία κατέλαβε την 105η θέση σε 140 χώρες, βελτιώνοντας ελαφρά την περσινή 109η κατάταξη.

Η έλλειψη διαφθοράς είναι ο δεύτερος δείκτης που αναλύεται και εξετάζει τρεις μορφές: δωροδοκία, αθέμιτη επιρροή από δημόσιο και ιδιωτικό συμφέρον και σπατάλη δημοσίων πόρων και άλλων πόρων.

Η Αλβανία κατατάσσεται στην 107η θέση το 2022, ενώ πριν από ένα χρόνο, 105η σημειώνοντας πτώση δύο θέσεων, που σημαίνει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Η ανοιχτή διακυβέρνηση είναι ο τρίτος δείκτης και αναλύει τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση είναι διαφανής στην ανταλλαγή πληροφοριών, εξουσιοδοτεί τους ανθρώπους με εργαλεία να φέρουν την κυβέρνηση υπόλογη και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στις συζητήσεις δημόσιας πολιτικής. Σε αυτόν τον δείκτη, η Αλβανία κατατάσσεται στην 84η θέση, ενώ πριν από ένα χρόνο στην 82η, σημειώνοντας νέα πτώση.

Ο τέταρτος δείκτης για τα θεμελιώδη δικαιώματα εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο το κράτος σέβεται τα δικαιώματα του λαού του σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις. Η Αλβανία κατέλαβε την 63η θέση, υποχωρώντας από την 62η θέση πέρυσι.

Η τάξη και η ασφάλεια είναι ο πέμπτος δείκτης που αναλύει πώς η κοινωνία εγγυάται την ασφάλεια των ανθρώπων και της περιουσίας. Η Αλβανία κατετάγη 47η πέρυσι σε αυτό το τμήμα και έπεσε στην 50η φέτος.

Η επιβολή των κανονισμών βασίζεται στον βαθμό στον οποίο οι κανόνες εφαρμόζονται δίκαια και αποτελεσματικά στη χώρα και η Αλβανία κατατάσσεται στην 112η θέση, υποχώρηση τεσσάρων θέσεων από το 2021.

Η αστική δικαιοσύνη είναι ο έβδομος δείκτης και εξετάζει εάν οι απλοί άνθρωποι μπορούν να επιλύσουν τα παράπονά τους ειρηνικά και αποτελεσματικά μέσω του συστήματος πολιτικής δικαιοσύνης. Σε αυτόν τον τομέα, κατατάσσετε για το 2022 στην 98η θέση, ενώ πριν από ένα χρόνο, στην 92η θέση, σημειώνοντας πτώση έξι μονάδων, παρά τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Ο τελευταίος είναι ο δείκτης ποινικού δικαίου, που αξιολογεί το σύστημα δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας, των δικηγόρων, των εισαγγελέων και των δικαστών.

Ο αφηγητής βλέπει πόσο αποτελεσματικό είναι το σύστημα και πόσο εγγυάται την εξεύρεση δικαιοσύνης και την τιμωρία των προσώπων για ποινικά αδικήματα κατά της κοινωνίας. Για το 2022, βρίσκετε στην 81η θέση, υποχωρώντας μία θέση από πέρυσι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου