Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε το έπος του '40 σε Νέα Υόρκη και Μελβούρνη

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε το έπος του '40 σε Νέα Υόρκη και Μελβούρνη

Συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και ελπίδας για τη νεότερη γενιά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας κυριάρχησαν κατά την διάρκεια της εορτής του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη για την 28η Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Ομογένειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστορικής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας” το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη υποδέχθηκε μαθητές από τον Άγιο Δημήτριο Αστόριας, τον καθεδρικό ιερό ναό Αγίας Τριάδας και το Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ του Μπρούκλιν (Hellenic Classical Charter School), που παρουσίασαν μέρος των παραστάσεων που είχαν προετοιμάσει για τις γιορτές του σχολείου τους.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, καλωσόρισε τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό, μαζί με τον πρόξενο, Δημήτριο Παπαγεωργίου, εκφράζοντας την χαρά και αισιοδοξία του για την μεταλαμπάδευση της ιστορικής μνήμης και των ιδανικών του Ελληνισμού στους ομογενείς μαθητές.


«Αξίζουν συγχαρητήρια στους γονείς και τους δασκάλους αυτών των σχολείων που έχουν μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά τις αξίες και τις αρχές του Ελληνισμού, χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, τονίζοντας, σε δηλώσεις του, την σημασία της συμμετοχής των μαθητών.

«Είχαμε την μεγάλη χαρά σήμερα να φιλοξενήσουμε στους χώρους του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης μαθητές από ελληνικά σχολεία της περιοχής για να γιορτάσουμε την μεγάλη γιορτή της 28ης. Είναι μια μέρα ιστορική, μέρα μνήμης, την οποία δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πόσο μάλλον η ελληνική Διασπορά που βρίσκεται τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να βλέπει κανείς παιδιά του σχολείου να αφηγούνται αυτά τα ιστορικά κατορθώματα του έπους του 40 και είναι για μένα πραγματικά συγκινητικό να βλέπω ότι η φλόγα του ελληνισμού είναι ακόμα ζωντανή», ανέφερε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του ελληνικού προγράμματος, Ρίτα Συντήλα, με διαχρονική διδακτική προσφορά στα σχολεία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, επεσήμανε ότι δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να νοιώσουν «μέλη του ελληνικού σπιτιού» και να γνωριστούν με άλλα σχολεία.

«Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη που συναντηθήκαμε στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης για να τιμήσουμε την εορτή του Έπους του ’40. Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να νοιώσουν ότι ανήκουν εδώ, στο ελληνικό σπίτι, να γνωριστούν και με άλλα σχολεία. Το Έπος του ’40 πάντα μας εμπνέει, μας ανοίγει τον δρόμο για την ελευθερία, την δικαιοσύνη, τα μεγάλα της φυλής μας ιδανικά», είπε η κ. Συντήλα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υποδιευθύντρια του σχολείου, Έλενα Καραγιώργου.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Κωνσταντίνου που μας κάλεσε, την Έβελιν Κανελέα που διοργάνωσε αυτήν την γιορτή, ενώ χαιρόμαστε που ανταμώσαμε με τα άλλα σχολεία. Αγωνίζεται το ελληνικό προσωπικό σε κάθε σχολείο για την γλώσσα και την κουλτούρα στην ελληνική διασπορά. Ευχαριστούμε όλους τους προξένους και γενικά το Γενικό Προξενείο που στέκεται στο πλευρό του Ελληνισμού της Διασποράς», κατέληξε η κ. Καραγιώργου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ελληνορθόδοξου Σχολείου “Oakleigh Grammar” τίμησαν το έπος του ’40.

Σήμερα, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου διοργανώθηκε η καθιερωμένη γιορτή στο αθλητικό συγκρότημα του Σχολείου όπου οι μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου έλαβαν μέρος. Η γιορτή διοργανώνεται ετησίως από το Τμήμα Ελληνικών του Σχολείου και τους υπεύθυνους καθηγητές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος”, η γιορτή άνοιξε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων, Αυστραλίας και Ελλάδας, και εν συνεχεία με προσευχή από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σωζοπόλεως κ. Κυριακό. Ακολούθησε η Βυζαντινή Χορωδία του Σχολείου όπου οι μαθητές έψαλλαν εορταστικούς ύμνους.

Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο με τραγούδια από όλες τις τάξεις του Δημοτικού και ποιήματα ενώ μαθητές του Γυμνασίου παρουσίασαν το ιστορικό της ημέρας στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Σχολείου κ. Χρήστος Δαματόπουλος, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Mark Robertson, ο Δημοτικός Σύμβουλος της περιοχής Monash κ. Θεόδωρος Ζωγράφου, ο εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων της τράπεζας Bendigo κ. Απόστολος Ορφανός καθώς και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας-Ενορίας Oakleigh.

Τα Ελληνόπουλα εντυπωσίασαν όλους τους καλεσμένους, που στην πλειοψηφία τους ήταν γιαγιάδες και παππούδες που είχαν έρθει να καμαρώσουν τα εγγόνια τους!

ertnews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου