Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή από την ομογένεια στο Μιλάνο

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή από την ομογένεια στο Μιλάνο

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού – Istituto Ellenico di Cultura την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου στο Μιλάνο.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης.

Στην ομιλία του, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας συνεχάρη το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού Ιταλίας για τη διοργάνωση, που όπως είπε «μας καλεί να αναστοχαστούμε πτυχές της Μικρασιατικής τραγωδίας και να αναλογιστούμε τους δεσμούς και τα κοινά βιώματα Ελλήνων και Ιταλών προσφύγων της Μικράς Ασίας». Κατέληξε δε τονίζοντας ότι, με την πολυποίκιλη πολιτιστική του δραστηριότητα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού συμβάλει στην ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα φέρνει τους δύο λαούς πιο κοντά και προάγει τις διμερείς σχέσεις.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο αρχιμανδρίτη Ιωάννης Μπατσής, ο εκπροσωπώντας την Ορθόδοξο Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης, ο επίτιμος πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μιλάνο, Γιάννης Τζίρος, η πρόεδρο της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ Χριστίνα Σούκερη, καθώς και οι Samuele Kevorkian ως εκπρόσωπος της αρμενικής κοινότητας, και ο Stefano Bruno Galli, σύμβουλος της Περιφέρειας της Λομβαρδίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων της Μπρέσιας, Μπολόνιας και Παβίας καθώς και εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλογών Consulta Femminile di Milano και Centro Studi Sinergie

Το υλικό για την παρουσίαση της έκθεσης προετοίμασε ο διευθυντής του παραρτήματος του Ινστιτούτου στο Μπάρι, Paolo Scagliarini, ενώ τη μουσική επένδυση είχε αναλάβει ο πιανίστας Σταύρος Δρίτσας.

Το Istituto Ellenico di Cultura είναι μία οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία, μέσω των σχεδίων της πολιτιστικής διπλωματίας, σκοπεύει να προωθήσει τη διάδοση ιδεών, αξιών, παραδόσεων, τεχνών, ιστορίας και άλλων χαρακτηριστικών του πολιτισμού και της ταυτότητας του ελληνικού λαού και γενικότερα, την προώθηση της ειρήνης και της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων και των εθνών μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου