Πρωτοφανές περιστατικό με 92 μετανάστες στον Έβρο

Πρωτοφανές περιστατικό με 92 μετανάστες στον Έβρο

«Είναι εμφανές ότι από την τουρκική πλευρά τους χτύπησαν, τους ξέντυσαν και τους προώθησαν προς την Ελλάδα», δηλώνει ο πρόεδρος των Συνοριοφυλακών Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, αναφορικά με τους 92 μετανάστες που εντοπίστηκαν γυμνοί στην περιοχή νότια του προγεφυρώματος Φερών.

«Κάνουμε πάνω από 20 χρόνια αυτό το επάγγελμα και αυτό που συζητάμε με τους συναδέλφους, είναι πως δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τόσο απάνθρωπο, εξευτελιστικό και ντροπιαστικό», ανέφερε ο κ. Γιαλαμάς μιλώντας στο ThessToday.gr.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με την Frontex, διασώθηκαν 92 μετανάστες οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί γυμνοί, με έντονα σημάδια κακοποίησης στο σώμα τους, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί κάποιος να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, και σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήταν παραπάνω από εξευτελιστικό να χειρίζονται κάποιοι με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους. Είναι εμφανές ότι από την τουρκική πλευρά τους χτύπησαν, τους ξέντυσαν και τους προώθησαν προς την Ελλάδα», αναφέρει ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν γυμνοί, χωρίς κανένα από τα προσωπικά τους αντικείμενα, και όπως είπαν στις ελληνικές Αρχές, τουρκικά στρατιωτικά οχήματα τους μετέφεραν στις όχθες του Έβρου, τους επιβίβασαν σε πλαστικές βάρκες, τους άρπαξαν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα ρούχα τους και έσπρωξαν τις βάρκες στην ελληνική πλευρά.

Οι περισσότεροι είναι Αφγανοί, ενώ κάποιοι κατάγονται από την Συρία και το Πακιστάν.

Όλες οι ανάγκες ένδυσης-σίτισης και πρώτων βοηθειών των ανωτέρω προσώπων καλύφθηκαν άμεσα από τις Ελληνικές Αρχές.

Οι μετανάστες βρίσκονται στο Τμήμα Αστυνομικής Φύλαξης Φερών και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου για την ταυτοποίησή τους.

«Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα», αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με την υπόθεση των ανθρώπων που εγκαταλείφθηκαν γυμνοί στις όχθες του Έβρου.

«Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μηταράκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μόλις χθες στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Άγκυρα και με στοιχεία έδειξε στους Ευρωπαίους πώς το θέμα δεν είναι ζήτημα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έστειλε, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Μυτιλήνη το μήνυμα, ότι «η Ελλάδα, το Λιμενικό Σώμα, οι άντρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας με τόλμη, με αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο σώζοντας ανθρώπινες ζωές, ταυτόχρονα όμως προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας , τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έτοιμη αν χρειαστεί να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, επισημαίνοντας πως εξ ου και τα τελευταία τρία χρόνια η Πολιτεία νισχύει με νέα σκάφη και εξοπλισμό το Λιμενικό Σώμα.

Ο ίδιος ανέφερε πως κατά την επίσκεψή του συνάντησε και τα πληρώματα της Frontex, «της μεγαλύτερης επιχείρησης που αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη, οι οποίοι κι αυτοί με τις δικές τους δυνάμεις συνδράμουν στον τεράστιο ρόλο και έργο του Λιμενικού Σώματος», όπως ανέφερε.

Cnn.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου