Έκκληση για διεύρυνση της ΕΕ έκανε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς

Έκκληση για διεύρυνση της ΕΕ έκανε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε το Σάββατο τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είπε στην ομιλία του στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο ότι κάτι τέτοιο θα καταστήσει την ευρωπαϊκή οικογένεια πιο ικανή να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Scholz έχει θέσει την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις βαλκανικές χώρες και άλλες ως προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής.

Αυτό το ζήτημα έχει γίνει πιο επείγον από την έναρξη της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, η οποία έγινε υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ στις αρχές του καλοκαιριού.

«Μια ΕΕ με 27, 30, 36 κράτη, με περισσότερους από 500 εκατομμύρια ελεύθερους και ίσους πολίτες, μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στον κόσμο», είπε ο κ. Σολτς στο συνέδριο.

«Είμαι αφοσιωμένος στη διεύρυνση της Ε.Ε. Η διεύρυνση της ΕΕ προς τα ανατολικά θα ήταν επωφελής για όλους μας», είπε.

Ο καγκελάριος Scholz ζήτησε επίσης μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες, όπως είπε, θα βοηθήσουν να καταστεί δυνατή η διεύρυνση και θα επιτρέψουν στρατιωτική αυτονομία για το μπλοκ των 27 εθνών.

«Αν η φιλοδοξία μας είναι μια γεωπολιτική Ευρώπη, τότε οι αποφάσεις της πλειοψηφίας είναι ενίσχυση και όχι απώλεια κυριαρχίας», είπε.

Επί του παρόντος, πολλές αποφάσεις της ΕΕ μπορούν να ληφθούν μόνο εάν όλες οι χώρες ψηφίσουν ομόφωνα.

Ο κ. Scholz υποστηρίζει επίσης περισσότερη στρατιωτική αυτονομία για την ΕΕ. Ζήτησε συντονισμό για την προμήθεια όπλων και εξοπλισμού και τη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης της ΕΕ έως το 2025.

«Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε καλύτερη διαλειτουργικότητα των αμυντικών μας προσπαθειών», είπε. «Στο μέλλον, η Ευρώπη θα χρειαστεί συντονισμένη αύξηση των δεξιοτήτων. Πρέπει να προχωρήσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα με πεποίθηση και μαζί».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου