Προβληματική η Αλβανία σε αρκετούς τομείς, όπως αναφέρει έκθεση της Κομισιόν

Προβληματική η Αλβανία σε αρκετούς τομείς, όπως αναφέρει έκθεση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε αυτήν την Τετάρτη το προσχέδιο αξιολογήσεων για την πρόοδο της Αλβανίας στην πορεία των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης.

Στο προσχέδιο της έκθεσης φαίνεται ότι η διαφθορά εξακολουθεί να θεωρείται σοβαρή ανησυχία, ενώ η χώρα προειδοποιείται ότι οι πρωτοβουλίες για φορολογική αμνηστία και τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» κινδυνεύουν να έρθουν σε αντίθεση με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια, η έκθεση της EC σημειώνει ότι «η εσωτερική σύγκρουση στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα, επηρέασε την κοινοβουλευτική κοινότητα».

Η κυβέρνηση επικρίνεται για τη δημιουργία πολλών κρατικών υπηρεσιών υπό την πρωθυπουργία, χωρίς ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης και χωρίς συστηματική προσοχή στις γραμμές εποπτείας και αναφοράς», κάτι που, σύμφωνα με την Κομισιόν, «εγείρει ερωτήματα για τα πρότυπα της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «παρά την πρόοδο, η διαφθορά παραμένει ένας τομέας σοβαρής ανησυχίας».

Η αύξηση του αριθμού των τελεσίδικων καταδίκων υψηλού επιπέδου αξιωματούχων παραμένει σημαντική προτεραιότητα για την περαιτέρω αντιμετώπιση της κουλτούρας της ατιμωρησίας. Στο ίδιο επίπεδο θεωρείται και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι «η Αλβανία πρέπει να εγκαταλείψει την ανάπτυξη ενός συστήματος ιθαγένειας για επενδυτές, μέσω χρυσών διαβατηρίων, καθώς θα παρουσίαζε κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη διαφθορά και τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος, κάτι ασυμβίβαστο με τους κανόνες της ΕΕ».

Επίσης, η Αλβανία προειδοποιείται για την άλλη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για δημοσιονομική αμνηστία.

Υπενθυμίζει ότι η Αλβανία βρίσκεται «στη γκρίζα λίστα» όσον αφορά την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ως εκ τούτου «πρέπει να εφαρμόσει τα υπόλοιπα στοιχεία του σχεδίου δράσης της Ομάδας Οικονομικής Δράσης. Η υιοθέτηση φορολογικής και ποινικής αμνηστίας ενάντια στις συμβουλές της ΕΕ και της Moneyval, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα».

Ο τομέας όπου η Αλβανία εκτιμάται ότι «δεν έχει σημειώσει πρόοδο» είναι αυτός της ελευθερίας της έκφρασης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου