Το 2ο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών» σήμερα και αύριο στην Οχρίδα - Παρουσία Δένδια

Το 2ο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών» σήμερα και αύριο στην Οχρίδα - Παρουσία Δένδια

Το δεύτερο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών» (Prespa Forum Dialogue) πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Οχρίδα, με θέμα «Οικοδόμηση του μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας».

Στο φετινό φόρουμ θα εξεταστούν τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια σήμερα, καθώς και τα πιεστικά ζητήματα ασφάλειας, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στη συνολική διεθνή πολιτική ασφάλειας και στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Τη διάσκεψη διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας.

Στο φετινό «Prespa Forum Dialogue» συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι πρόεδροι της Κροατίας, της Σλοβενίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου.

Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν επίσης η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η γενική γραμματέας του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιντ, όπως και υπουργοί Εξωτερικών αρκετών χωρών.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα συμμετάσχει σε πάνελ με τίτλο «Το ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο στα Δυτικά Βαλκάνια».

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομες διμερείς συναντήσεις με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ καθώς και με την αναπληρώτρια γγ των Ηνωμένων Εθνών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν ακόμη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αυστρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπούγιαρ Οσμάνι έχει αναφέρει ότι μετά την περσινή πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση, το «Prespa Forum Dialogue» εξελίσσεται στο μεγαλύτερο διπλωματικό-πολιτικό φόρουμ στα Δυτικά Βαλκάνια και μπήκε στη λίστα με τις πιο αναγνωρισμένες πολιτικο-διπλωματικές πλατφόρμες, όπου συζητούνται θέματα σχετικά με το σήμερα.

liberal.gr

Σχετικά άρθρα