Το δικαστικό σώμα συνεχίζει να ηγείται της λίστας των διεφθαρμένων θεσμών στην Αλβανία

Το δικαστικό σώμα συνεχίζει να ηγείται της λίστας των διεφθαρμένων θεσμών στην Αλβανία

Έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και τη Διαμεσολάβηση, IDM, με τίτλο «Trust in Government» για το έτος 2021 δείχνει ότι οι περισσότεροι Αλβανοί αισθάνονται ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους, ενώ το 41% των ερωτηθέντων θέλει να φύγει από τη χώρα.

Οι βασικοί λόγοι για το αίσθημα ανασφάλειας, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η εγκληματικότητα, η αδικία, το επίπεδο ανεργίας, τα προβλήματα υγείας και οι φυσικές καταστροφές.

Η έρευνα κοινής γνώμης «Trust in Government» είναι μια ετήσια άσκηση που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημόσιους θεσμούς, καθώς και ζητήματα όπως η διαφάνεια και η θεσμική λογοδοσία· η εξάπλωση της διαφθοράς στους κρατικούς θεσμούς· το επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στη χάραξη πολιτικής· ικανοποίηση από την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και την εφαρμογή νόμων και πολιτικών που δεν εισάγουν διακρίσεις.

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 6-21 Νοεμβρίου 2021 και επικεντρώθηκε σε συμμετέχοντες από 61 δήμους της Αλβανίας.

Η διαφθορά παραμένει ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αλβανίας, ενώ η εμπιστοσύνη των Αλβανών πολιτών στους θεσμούς ποινικής δίωξης εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή.

«Το 83,1% των Αλβανών αντιλαμβάνεται τη διαφθορά χαμηλού επιπέδου ως εκτεταμένη ή πολύ διαδεδομένη, ενώ το 83,7% αντιλαμβάνεται τη μεγάλη ή υψηλού επιπέδου διαφθορά ως εκτεταμένη», αναφέρει η έκθεση.

Τα πέντε ιδρύματα που κατατάχθηκαν ως τα πιο διεφθαρμένα το 2021 ήταν το δικαστικό σώμα και ακολουθούν τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, η δημόσια διοίκηση, οι τοπικοί θεσμοί και η αστυνομία.

Σχετικά με αυτό το φαινόμενο, φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δεν πιστεύουν στην τιμωρία ή την ποινική δίωξη της διαφθοράς από τα όργανα επιβολής του νόμου.

Η έλλειψη διαφάνειας είναι επίσης ένα από τα ανησυχητικά προβλήματα.

Από την άλλη, οι ερωτηθέντες πολίτες εκφράζουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους διεθνείς οργανισμούς της Αλβανίας, παρά στους ίδιους τους τοπικούς φορείς. Αντίστοιχα, το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι διεθνείς οργανισμοί θεωρούν την κυβέρνηση περισσότερο υπεύθυνη από τους εγχώριους θεσμούς.

«Οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ (73,2%), ο ΟΗΕ (71,4%) και η ΕΕ (71,3%) διατήρησαν την κατάταξή τους ως τα πιο αξιόπιστα ιδρύματα στην Αλβανία», προστίθεται στην έκθεση.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (72,2%) ανέφερε ότι δεν έχουν αρκετές ευκαιρίες να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των δημόσιων θεσμών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου