Αργυρό μετάλλιο για Έλληνα μαθητή στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα

Αργυρό μετάλλιο για Έλληνα μαθητή στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα

Μεταξύ 38.000 διαγωνιζομένων μαθητών από επτά χώρες, ένας Έλληνας μαθητής της Β' Λυκείου, ο Αλκιβιάδης-Ιωάννης Τουτζιαρίδης, από το Κολλέγιο Ψυχικού, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στους τελικούς της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας, που ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη στη Βουδαπέστη. Στην πέμπτη θέση κατετάγη η Σόνια Βουδούρη, συμμαθήτριά του από το ίδιο σχολείο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, που δημοσιοποιεί και τη σχετική είδηση, «η επιτυχία των δύο παιδιών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου του ότι τα Οικονομικά διδάσκονται στην Ελλάδα αυτοτελώς μόνο στην Γ' Λυκείου, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο οικονομικός εγγραμματισμός ξεκινά πολύ νωρίτερα στο σχολικό πρόγραμμα».

Στις εθνικές φάσεις του διαγωνισμού συμμετείχαν συνολικά 38.000 μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από επτά χώρες. Στην Ελλάδα, η Οικονομική Ολυμπιάδα, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων για μαθητές και μαθήτριες Λυκείου στη χώρα μας, διοργανώθηκε φέτος για δεύτερη φορά με συμμετοχή 2.352 διαγωνιζομένων από 172 σχολεία της επικράτειας και δύο σχολεία της ομογένειας από την Αίγυπτο και την Αλβανία.

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης Αλκιβιάδης-Ιωάννης Τουτζιαρίδης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι «η οικονομική εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα τόσο στην διαδικασία της μετάβασης από το σχολείο στην πραγματική αγορά εργασίας, όσο και στις πολιτικές απόψεις που διαμορφώνονται. Ο διαγωνισμός αυτός είναι λοιπόν ένα μέσο καταπολέμησης του οικονομικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα και στις συμμετέχουσες χώρες».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος διοργάνωσης της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας, Νίκος Ρώμπαπας παρατήρησε πως «η μεγάλη φετινή επιτυχία του Άλκη, της Σόνιας και των υπόλοιπων παιδιών της ελληνικής αποστολής στέλνει το μήνυμα της ενίσχυσης της οικονομικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Μέσω της Οικονομικής Ολυμπιάδας στο πλαίσιο της ευρείας κοινωνικής συμμαχίας που ήδη έχει διαμορφωθεί θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε ο οικονομικός εγγραμματισμός να γίνει πολύτιμο κτήμα όλων των παιδιών στη χώρα μας».

Τέλος, ο Άρης Νότης, καθηγητής οικονομικών και υπεύθυνος προετοιμασίας της ελληνικής αποστολής στην Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα, υπογράμμισε ότι «η ελληνική αποστολή έδωσε ένα μήνυμα στους ασκούντες εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα μας ότι οι μαθητές έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για τα οικονομικά φαινόμενα».

Η Οικονομική Ολυμπιάδα 2021-2022 διοργανώθηκε στην Ελλάδα με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου