Αναφορά Μητσοτάκη για ΑΟΖ και ελληνική μειονότητα στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ

Αναφορά Μητσοτάκη για ΑΟΖ και ελληνική μειονότητα στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ

«Έχω καλή σχέση με τον κ. Ράμα. Η ελληνική μειονότητα πρέπει να τυχαίνει προστασίας και το έχω καταστήσει σαφές.», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε απάντηση του για τις σχέσεις του με τη γειτονική χώρα.

Ελλάδα και Αλβανία εδώ και δύο χρόνια περίπου είχαν συναποφασίσει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Τον περασμένο Μάιο και μετά από συνεργασία που είχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Αλβανίδα ομόλογό του είχε κάνει γνωστό ότι θα κατατεθεί συνυποσχετικό στο Δικαστήριο.

Ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη και στη διάρκεια συνέντευξης τύπου έδωσε μία διαφορετική διάσταση στο συγκεκριμένο θέμα.

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε δημόσια ότι η προσφυγή στην Χάγη θα γίνει αφού πρώτα η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

«Και για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης έχουμε επί της αρχής συμφωνία με την Αλβανία να πάμε στη Χάγη αφού όμως έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. Είναι καλό αυτό, δείχνει ότι τέτοια ζητήματα μπορούν να λυθούν από ένα διεθνές όργανο. Σημαντική εξέλιξη εφόσον μπορέσουμε να την πετύχουμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» για τις σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού δημιουργεί σαφώς ένα νέο δεδομένο την στιγμή που εξεταζόταν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την προσφυγή στη Χάγη με συνυποσχετικό.

Η από κοινού προσφυγή στη Χάγη ήταν επιδίωξη της ελληνικής πλευράς προκειμένου να προσπεραστεί ο σκόπελος του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας, το οποίο είχε ακυρώσει τη συμφωνία Αθήνας – Τιράνων του 2009. Για να παρακαμφθεί η δικαστική απόφαση που εμποδίζει μια διακρατική συμφωνία είναι απαραίτητη η απόφαση διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας η Αλβανία είχε αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση επικαλούμενη την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο ήγειρε θέματα συνταγματικότητας της συμφωνίας του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας και Αλβανίας.

Κατά τα λοιπά ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στήριξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας και η απαίτηση για προστασία της ελληνικής μειονότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου