Στην κατασκευή και τέταρτης βάσης προχώρησε το Κοσσυφοπέδιο στο βορρά

Στην κατασκευή και τέταρτης βάσης προχώρησε το Κοσσυφοπέδιο στο βορρά

Κοσσοβάρος υπουργός: "Έχουμε Τρείς βάσεις και κατασκευάζουμε μία ακόμη στο Βόρειο Τμήμα"( στο οποίο κατοικούν 50000 Σέρβοι)

“Ο Βορράς είναι δικός μας, έχουμε τρεις αστυνομικές βάσεις, και κατασκευάζουμε μία ακόμη τώρα”, δήλωσε ο Κοσσοβάρος υπουργός εσωτερικών, προκαλώντας την αντίδραση του Σέρβου προέδρου.

Ο Κοσσοβάρος υπουργός Ντ. Σβέτλια είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι προσηλωμένο στο νόμο και την τάξη στον Βορρά, ενώ τόνισε ότι “η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου είναι αποφασισμένη να "διαφυλάξει την τάξη και την ειρήνη" στο βορρά και επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έχει τρεις βάσεις στο Βορρά, ενώ μια άλλη είναι υπό κατασκευή”.

"Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική. Στο Βορρά, έχουμε την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου 24 ώρες το 24ωρο, κατασκευάσαμε τέσσερις βάσεις συνοριακής αστυνομίας για ταχείες επεμβάσεις, κατασκευάσαμε τρία συνοριακά αστυνομικά τμήματα στην πράσινη ζώνη», είπε ο Σβέκλια.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση των συνθηκών για το αστυνομικό έργο στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου θα συνεχιστούν στο μέλλον.

"Τρεις αστυνομικές βάσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί, μία είναι υπό κατασκευή. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι, προκειμένου να επιτρέψουμε στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου να λειτουργεί όχι μόνο με ασφάλεια, αλλά και με την απαραίτητη άνεση σε αυτό το έδαφος για να εγγυηθεί την τάξη και την ειρήνη σε αυτό περιοχή επίσης», συνέχισε ο Sveclja.

Τόνισε δε ότι υπάρχει νέα μονάδα ταχειών συνοριακών επεμβάσεων στο Βορρά, η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα.

"Έχουμε επίσης μια νέα μονάδα, μια μονάδα επέμβασης που είναι εξαιρετικά προετοιμασμένη. Είναι μια μονάδα που ήταν μέρος άλλων μονάδων", είπε ο Sveclja, ο οποίος συνεχίζοντας είπε ότι “το Κοσσυφοπέδιο έχει την υποστήριξη των συμμάχων του”.

"Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε το νόμο και την τάξη στον Βορρά. Ο Βορράς είναι μέρος του Κοσσυφοπεδίου, είναι έδαφος μας. Έχουμε επίσης την υποστήριξη των συμμάχων μας, που εγγυώνται την ασφάλεια με την παρουσία τους εκεί", δήλωσε ο ίδιος.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις ότι το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου δεν κυβερνάται από τη Σερβία αλλά από την Πρίστινα, ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vučić είπε ότι πιστεύει ότι τα πράγματα στη διεθνή τάξη βασίζονται στον σεβασμό των κανόνων και των συνθηκών.

«Τώρα καταλαβαίνω ότι βασίζονται στην επιθυμία κάποιου να κυβερνήσει κάποιον και κάτι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό επιβεβαίωσε η Πρίστινα, με δηλώσεις ότι θα κυριαρχήσουν σε ολόκληρο το Κόσοβο.

"Νόμιζα ότι θα έλεγε κάτι για τη Συμφωνία των Βρυξελλών, το ψήφισμα 1244, και ο Κοσσοβάρος υπουργός μιλάει για κυριαρχία. Ξέρετε, υπήρχαν πάντα πολλοί δυνάστες του λαού μας, αλλά λίγοι από αυτούς έμειναν. Και πόσοι θα μείνουν τελικά θα το δούμε», επεσήμανε ο Βούτσιτς.

"Δεν θα αναφερθούμε στο κράτος δικαίου, θα αναφερθούμε στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ, το ψήφισμα 1244 και θα στηρίξουμε τον λαό μας. Και αυτή είναι η απάντησή μου", υπογράμμισε ο Βούτσιτς και σημείωσε ότι είναι καλό που "δείχνουν με την αλαζονεία τους τι πραγματικά σκέφτονται στον λαό μας.

Χθες το βράδυ, προειδοποίησα τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και τους διαπραγματευτές και τους ρώτησα με τι έρχεστε στο Βελιγράδι, γιατί δεν θα ανεχθούμε τίποτε άλλο.

Είπαμε ότι οι διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές", κατέληξε ο Βούτσιτς και ανακοίνωσε ότι αυτό θα συζητηθεί αύριο, οπότε και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας τςη Σερβίας.

Οι δυνάμεις Κοσόβου, της Σερβίας και του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για ένα νέο κύμα εθνοτικών εντάσεων, με αφορμή τα σχ´δια της Πρίστινα τα οποία αφοούν περίπου 50.000 Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Οι Σέρβοι αποτελούν το 5% του 1,8εκατ. πληθυσμού στο Κόσοβο. Η Σερβία κατηγορεί την Πρίστινα για καταπάτηση των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας κάτι που η τελευταία το αρνείται.

Το Κόσοβο αναγνωρίζεται από περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και από τη πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ. Ρωσία και Κίνα δεν το έχουν αναγνωρίσει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου