Sky News για την Αλβανία: Την κρατάει πίσω η κακή της φήμη και η φτώχεια

Sky News για την Αλβανία: Την κρατάει πίσω η κακή της φήμη και η φτώχεια

Ο μέσος Βρετανός κερδίζει έξι φορές περισσότερα από τον μέσο Αλβανό, γράφει το βρετανικό Sky News σε άρθρο του για την Αλβανία, όπου μιλά για τα σύνορα, τη μετανάστευση και την εγκληματικότητα.

«Μέσα στις καταπράσινες περιοχές που χαρακτηρίζουν την χλωρίδα της Αλβανίας, πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο πιο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, βρίσκονται εγκαταλελειμμένες σκηνές.

Γιατί δεν πρόκειται για μια ιστορία για τον τουρισμό, αλλά για τα σύνορα, το έγκλημα και την απέλπιδα προσπάθεια μιας χώρας να ξεφύγει από τη φήμη της.

Ο κ. Winkler βρίσκεται εδώ σε υπηρεσία της Frontex, τον ειδικό οργανισμό ευρωπαϊκής συνοριακής δύναμης.

«Σήμερα το πρωί, είδαμε αυτές τις σκηνές από εκεί ψηλά», λέει, δείχνοντας πολλά κτίρια φωλιασμένα ανάμεσα στα δάση στην πλαγιά των βουνών. «Μία σκηνή δεν είναι ύποπτη, αλλά πέντε ή έξι αξίζει να έρθουμε να τις ελέγξουμε.»

Καθώς πλησιάζουμε, ο κ. Winkler, ένας έμπειρος και στοχαστικός άνθρωπος, αφαιρεί το όπλο του από τη μέση του αλλά αφήνει τους Αλβανούς αξιωματικούς να πρωτοστατήσουν. Το αν θα γίνει σύλληψη εξαρτάται από αυτούς.

Οι άνθρωποι ήταν εδώ, αλλά τώρα οι σκηνές είναι άδειες. Τα ποντίκια έχουν αποφύγει τις γάτες.

Η ομάδα της Frontex στην Αλβανία περιλαμβάνει αξιωματικούς από τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Κροατία, την Ουγγαρία και όχι μόνο.

Είναι εκεί για να παρέχουν εμπειρία και υποστήριξη, αλλά και ως απόδειξη ότι η ΕΕ εκτιμά τα σύνορά της.

«Κάθε σύνορο είναι πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να έχουμε ασφαλή σύνορα».

Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν τα προβλήματα έχουν λυθεί ή απλά μόνο μετατοπίζονται.

Τα μαθήματα από τη Βρετανία μπορεί να προτείνουν το δεύτερο. Καταρχάς, η κακή φήμη της Αλβανίας ως πλέγμα εγκληματικότητας καταδεικνύεται από το εμπόριο ναρκωτικών στο Λονδίνο, όπου κυριαρχούν αλβανικές συμμορίες.

Και υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν λαθρεμπόριο. Πριν από μερικά χρόνια, ο αριθμός των Αλβανών που διέσχιζαν τη Μάγχη με μικρά σκάφη ήταν δεκάδες. Αυξήθηκε και τώρα έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, περίπου ένας στους έξι ανθρώπους που έφτασαν στη Βρετανία με μικρό σκάφος ήταν Αλβανός. Έκτοτε, σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, έχει αυξηθεί τρομερά, τόσο που οι περισσότερες αφίξεις τους τελευταίους δύο μήνες – περίπου το 60%, λέει – προέρχονται από την Αλβανία.

Μερικοί από αυτούς, φυσικά, θα είναι νόμιμοι αιτούντες άσυλο. Αλλά η Αλβανία δεν βρίσκεται σε πόλεμο – είναι δύσκολο να αποφευχθεί το συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εισροής είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες.», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου