Η στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο, δήλωσε ο Stoltenberg
Ένα νέο πολεμικό πεδίο με τη Ρωσία ανοίγει η Δύση αυτή τη φορά στην πλούσια περιοχή του Βορείου Πόλου
Η δυτική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο, δεδομένων των πρόσφατων στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας εκεί, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
«Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την παρουσία του στην Αρκτική», δήλωσε ο Stoltenberg στη γερμανική Welt am Sonntag.
Η Μόσχα βρίσκεται σε διαδικασία επαναλειτουργίας βάσεων της σοβιετικής εποχής και τοποθέτησης νέων, υπερσύγχρονων όπλων, όπως υπερηχητικούς πυραύλους στην περιοχή της Αρκτικής.
Η περιοχή της Αρκτικής μοιράζεται σε μια σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Ρωσίας, υπενθυμίζει το Politico.
Και η Κίνα στο …παιχνίδι
Αδιάφορη δεν είναι η Κίνα, που αυτοαποκαλείται «κράτος κοντά στην Αρκτική» και αναζητά τρόπους να επεκτείνει την πρόσβασή της για οικονομικούς και άλλους λόγους.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας θέσης γενικού πρεσβευτή με επίκεντρο την Αρκτική.
Ο πρέσβης θα έχει στόχο να προωθήσει την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή τυ Βόρειού Πόλου, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Η απόφαση έρχεται εν μέσω ασυνήθιστα τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με αμερικανούς νομοθέτες, μεταξύ άλλων.
Ραντάρ, πάγοι και θαλάσσιοι διάδρομοι
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau και ο Stoltenberg επισκέφθηκαν την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022 το Cambridge Bay, στο Νουνάβουτ, ένα χωριουδάκι πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου βρίσκεται ένα φυλάκιο ραντάρ για την αεράμυνα. Αποτελεί μέρος του Συστήματος Προειδοποίησης του Βορρά της NORAD, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει απόλυτη ανάγκη από αναβαθμίσεις.
Το σύστημα, ηλικίας άνω των έξι δεκαετιών, ανιχνεύει απειλές για την ασφάλεια της Βόρειας Αμερικής.
Το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για την πολική περιοχή χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Κλιματική αλλαγή
Τόσο ο Trudeau όσο και ο Stoltenberg συμφώνησαν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά την Αρκτική πιο προσιτή για οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια.
Ο Κόλπος του Κέιμπριτζ είναι ένας από τους κύριους σταθμούς για τα πλοία που διασχίζουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα του Αρκτικού Ωκεανού μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν εδώ και δεκαετίες την κυριαρχία του Καναδά επί του περάσματος, λέγοντας ότι πρόκειται για διεθνή πλωτή οδό.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της κυριαρχίας την Παρασκευή, ο Trudeau δήλωσε: «Το βορειοδυτικό πέρασμα είναι καναδικά ύδατα.
Τελεία και παύλα.»
Επικρίσεις στο Καναδά
Ο Καναδάς έχει επικριθεί για το γεγονός ότι δαπανά πολύ λίγα για τις στρατιωτικές του δυνατότητες ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Καναδάς δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα επενδύσει 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (3,8 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα έξι χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της NORAD, του κοινού αμερικανο-καναδικού οργανισμού άμυνας της Βόρειας Αμερικής.
«Η γεωπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, γι’ αυτό και κατανοώντας ότι η Ρωσία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για όλους μας, είναι επίκαιρο να μοιραστούμε με τον Γενικό Γραμματέα και με το ΝΑΤΟ όλα όσα κάνει ο Καναδάς μέσω της NORAD», δήλωσε ο Trudeau.
Σχόλια