Οι προϋποθέσεις του Βούτσιτς για την εφαρμογή της απόφασης του Κούρτι

Οι προϋποθέσεις του Βούτσιτς για την εφαρμογή της απόφασης του Κούρτι

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για τις σερβικές πινακίδες. Εν τω μεταξύ, σχετικά με την απόφαση για τα σερβικά έγγραφα, ζήτησε να εξαιρεθούν από αυτή την απόφαση οι Σέρβοι που ζουν στο Κόσοβο. Είπε επίσης ότι το Βελιγράδι μπορεί να δεχτεί τα έγγραφα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό.

Κατά τη διάρκεια σημερινή συνέντευξης τύπου, ο Βούτσιτς είπε ότι δεν επιτεύχθηκε συμβιβαστική λύση με το Κοσσυφοπέδιο για αυτά τα δύο θέματα.

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, είναι διάρκειας δύο μηνών, οπότε θα δούμε», είπε.

Σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο, οι συνομιλίες με την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου ήταν «ενδιαφέρουσες», αλλά «αποτυχημένες».

«Σε άλλα θέματα, είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για συμβιβαστικές λύσεις», πρόσθεσε.

Για τα σερβικά έγγραφα, εν αναμονή της «απάντησης των Ευρωπαίων αξιωματούχων»

Όσον αφορά τα έγγραφα εισόδου και εξόδου, ο Βούτσιτς είπε ότι μπορούν να εκδοθούν, αλλά πρόσθεσε ότι για τη Σερβία είναι σημαντικό οι Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο που έχουν σερβικά έγγραφα να μπορούν να μετακινούνται και να μπαίνουν και να φεύγουν από το Κοσσυφοπέδιο.

Είπε ότι η Σερβία θα δεχτεί τα έγγραφα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά υπό έναν όρο, να υπάρχει μια σημείωση (δήλωση) για αυτά:

«Η δυνατότητα χρήσης των δελτίων ταυτότητας που εκδίδονται από την Πρίστινα [Κόσοβο] γίνεται αποκλειστικά για πρακτικούς λόγους για τη διευκόλυνση της θέσης των πολιτών και τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας σύμφωνα με τη Συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία που επιτεύχθηκε στο διάλογο του 2011 και δεν μπορεί να ερμηνεύεται ως αναγνώριση της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, δεν προδικάζει τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου και δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως συναίνεση του Βελιγραδίου να παρεκκλίνει από το ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Βούτσιτς.

«Αυτή είναι μια εξαίρεση που θα εφαρμόσουμε παντού», είπε ο Βούτσιτς, λέγοντας ότι επιμένει ότι οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου μπορούν να εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο με σερβικά έγγραφα, αλλά πρόσθεσε ότι περιμένει απάντηση από ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου