«Νόμιμη» η εισβολή στην Κύπρο το 1974, ισχυρίζονται οι Τούρκοι

«Νόμιμη» η εισβολή στην Κύπρο το 1974, ισχυρίζονται οι Τούρκοι

Τουρκία και το «υπουργείο εξωτερικών» των κατεχομένων κατηγορούν τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια ότι «διαστρεβλώνει» τις πραγματικότητες στο Κυπριακό.

«Νόμιμη», με βάση τις ιδρυτικές συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισχυρίζεται ότι ήταν η τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (στη φωτογραφία, επάνω, η έδρα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αγκυρα).

Σύμφωνα με την «Κίμπρις Ποστασί», «το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε στην ανάρτηση του Ελληνα Υπουργού κ. Δένδια» για την 48η επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρου.

Στην ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «η παρέμβαση της Τουρκίας, η οποία βασίζεται στις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης είναι νόμιμη», όπως μεταδίδει το philenews.com.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ακόμη ότι με την εισβολή του 1974 «επιτεύχθηκε ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και σώθηκαν επίσης οι ζωές των Ελληνοκυπρίων» και ότι «οι Ελληνοκύπριοι παραβίασαν το Σύνταγμα του 1960 και κατέστρεψαν την εταιρική σχέση στο νησί το 1963».

Ακόμη, η Αγκυρα ισχυρίζεται επίσης ότι «μετά το ελληνικό πραξικόπημα στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, η Τουρκία αναγκάστηκε να παρέμβει για να σταματήσει την αιματοχυσία και τη βία κατά των Τουρκοκυπρίων».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «οι Ελληνοκύπριοι δεν έδειξαν ποτέ την απαραίτητη βούληση για μια βιώσιμη λύση στο νησί. Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004 και εγκατέλειψαν το τραπέζι στο Κραν Μοντανά το 2017.

»Τα φυσικά δικαιώματα, η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων πρέπει να επαναβεβαιωθούν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί».

Τον ισχυρισμό ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο φέρει νομική βάση, προβάλλει σε νέα γραπτή τοποθέτηση του το «υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα.

Στο ανακοινωθέν ξεχωρίζει ο ισχυρισμός ότι «η αποδοχή δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών, που ζουν σε συνθήκες καλής γειτονίας είναι το πιο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης».

Το «υπεξ» αντέδρασε στη νέα δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κάνοντας αναφορά στα γεγονότα της περιόδου 1964-1974 και στο πραξικόπημα του 1974.

«Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο είναι μια νόμιμη επιχείρηση που απέτρεψε την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα και εξασφάλισε την ασφάλεια τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων.

»Ο αβάσιμος ισχυρισμός του Νίκου Δένδια περί επέμβασης της μητέρας πατρίδας Τουρκίας δεν περιλαμβάνεται σε κανένα ψήφισμα του αρμόδιου Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

»Φαίνεται ότι όλες οι προσπάθειες του Νίκου Δένδια αποσκοπούν στη διαστρέβλωση των γεγονότων και στην παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Σε μήνυμά του για τα 48 χρόνια από τη β’ φάση της εισβολής του «Αττίλα», ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα παράνομης κατοχής, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την παγκόσμια καταδίκη.

in.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου