Τέσσερα δισ. δολλάρια από τις ΗΠΑ για καταπολέμηση διαφθοράς στα Βαλκάνια

Τέσσερα δισ. δολλάρια από τις ΗΠΑ για καταπολέμηση διαφθοράς στα Βαλκάνια

Το πακέτο βοήθειας του Αμερικανικού Κογκρέσου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για μια περίοδο 5 ετών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στοχεύουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις 6 βαλκανικές χώρες, στενότερη οικονομική ένταξη με την ΕΕ και προστασία των πολιτισμικών διαφορών.

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Γερουσία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παράσχει τεχνική βοήθεια σε χώρες που πρέπει να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα εξουσιοδοτηθεί να παρέχει τεχνική βοήθεια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων διαφθοράς της περιοχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα συμμετάσχουν άμεσα στη βοήθεια της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη στο Κογκρέσο στις 2 Αυγούστου και πρέπει ακόμη να περάσει από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, λέει ότι εάν ψηφιστεί θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν κανονισμούς για να εξασφαλίσουν αποτελεσματικά εργαλεία επενδύσεων και ελέγχου για τον εντοπισμό και την πρόληψη καταχρηστικών πρακτικών.

Οι περιφερειακές υποδομές είναι το τρίτο σημείο που καταρτίζεται στο νομοσχέδιο, με το οποίο οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν και θα δώσουν προτεραιότητα σε έργα όπως γέφυρες, δρόμους, σιδηρόδρομους για τη σύνδεση της περιοχής, αλλά και των γειτονικών χωρών, καθώς και την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων από αξιόπιστους παρόχους.

Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον στοχεύουν στη μείωση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, η οποία εμποδίζει τις φιλοδοξίες έξι κρατών προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου