Στόλτενμπεργκ προς Βούτσιτς: «Αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε ως ΝΑΤΟ-KFOR.»

Στόλτενμπεργκ προς Βούτσιτς: «Αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε ως ΝΑΤΟ-KFOR.»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου τόνισε ότι είχε πει στον Βούτσιτς ότι η KFOR, ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ, θα παρέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο.

Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στον διάλογο με τη μεσολάβηση της ΕΕ και να ξεπεράσουν τις διαφορές διπλωματικά. Το NATO-KFOR είναι έτοιμο να επέμβει εάν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα, είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, κατά την οποία κάλεσε και δύο τις πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν τις μονομερείς ενέργειες.

Το βόρειο Κοσσυφοπέδιο καταλήφθηκε από εντάσεις αφού οι ντόπιοι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα σε σημεία ελέγχου στο Jarinje και στο Bernjak στις 31 Ιουλίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αμοιβαιότητα για πινακίδες κυκλοφορίας και έγγραφα, η οποία είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου.

Μετά την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή της αμοιβαιότητας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου