Ο Μέτα με παρελθόν συνεργασίας με αλβανικές κομμουνιστικές μυστικές υπηρεσίες

Ο Μέτα με παρελθόν συνεργασίας με αλβανικές κομμουνιστικές μυστικές υπηρεσίες

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Ilir Meta είναι ο υψηλόβαθμος πολιτικός που αναφέρεται σε πρόσφατη αναφορά της Αλβανικής Αρχής Πληροφοριών για Έγγραφα Πρώην Κρατικής Ασφάλειας (AIDSSH), η οποία αναφέρει πέντε δημόσιους και εκλεγμένους αξιωματούχους ως πρώην συνεργάτες της Sigurimi, της αδίστακτης υπηρεσίας πληροφοριών του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας.

Σε έγγραφο που διαβιβάστηκε από το AIDSSH στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη (27 Ιουλίου), επιβεβαιώνει την ταυτότητα του πολιτικού προσώπου που αναφέρεται ως «Ι.Μ.».

«Σε συνέχεια των προηγούμενων αιτημάτων και προτάσεών μας, αλλά κυρίως ενθαρρυνόμενοι από την πιο πρόσφατη καταγγελία που ήρθε στο ίδρυμα για την καθαρότητα της εικόνας μιας από τις υψηλότερες προσωπικότητες του κράτους, του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μετάι… αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα εμφανίζεται στα έγγραφα που της πρώην Δομής Κρατικών Πληροφοριών», αναφέρει το AIDSSH.

Δύο πρώην επιτροπές που συστάθηκαν για να διενεργούν ελέγχους ιστορικού σε πολιτικούς και τους δεσμούς τους με το κομμουνιστικό καθεστώς απένειμαν στον Μέτα «πιστοποιητικό καθαρότητας». Ένα κενό στον ισχύοντα νόμο δεν εξουσιοδοτεί το AIDSSH να ελέγχει πολιτικούς που έχουν περάσει αυτούς τους αρχικούς ελέγχους ιστορικού, ούτε να παρακάμπτει το πιστοποιητικό καθαρότητας.

Το ίδρυμα εξέτασε το παρελθόν του Meta μετά από επίσημο αίτημα στο γραφείο του.

Στην έκθεσή της την Τρίτη, το AIDSSH ζήτησε από το Κοινοβούλιο να ενημερώσει τους ισχύοντες νόμους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους.

Πρόσφατα, το AIDSSH πραγματοποίησε αξιολόγηση περίπου 446 υποψηφίων βουλευτών και διαπίστωσε ότι πέντε ήταν συνεργάτες της Sigurimi, συμπεριλαμβανομένου του Meta σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Ο Μέτα διετέλεσε Πρόεδρος της Αλβανίας μεταξύ 2017 και 2022. Είναι επίσης συνιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη (LSI), που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Κόμμα Ελευθερίας. Μετά την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου την Κυριακή, ο Μέτα διορίστηκε εκ νέου πρόεδρος του δεύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου