Έλληνες μαθητές κερδίζουν μετάλλια στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Έλληνες μαθητές κερδίζουν μετάλλια στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Έξι Έλληνες μαθητές λυκείου διακρίθηκαν στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (IMO) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Όσλο της Νορβηγίας κατακτώντας πέντε μετάλλια και συγκεκριμένα δύο ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια.

Ο ετήσιος διαγωνισμός συγκεντρώνει τους πιο έξυπνους μαθηματικούς εγκεφάλους από όλο τον κόσμο που επιλέγονται από τις εθνικές εκπαιδευτικές αρχές. Η επιλογή των Ελλήνων συμμετεχόντων γίνεται μέσω των ετήσιων διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.


«Για αυτούς τους μαθητές τα μαθηματικά προβλήματα είναι μια από τις πιο ευχάριστες πτυχές της καθημερινότητας», δήλωσε ο Παναγιώτης Παύλος, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής.

Οι μαθητές που αποτελούσαν την ελληνική αντιπροσωπεία στην ΙΜΟ ήταν:

Πρόδρομος Φωτιάδης από τη Δράμα: Ασημένιο μετάλλιο

Παναγιώτης Λιάμπας από τη Θεσσαλονίκη: Ασημένιο μετάλλιο

Ορέστης Λιγνός από την Αθήνα: Χάλκινο μετάλλιο

Εμμανουήλ Πετράκης από το Αγρίνιο: Χάλκινο μετάλλιο

Γεώργιος Τζαχρήστας από τα Ιωάννινα: Χάλκινο μετάλλιο

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης από τη Θεσσαλονίκη: Τιμητική διάκριση

«Η προετοιμασία που κάνουν οι μαθητές για τη Μαθηματική Ολυμπιάδα είναι ιδιαίτερη...γιατί τα μαθήματα σε μεγάλο βαθμό δεν διδάσκονται στο σχολείο», δήλωσε ο Σιλουανός Μπραζιτίκος, αναπληρωτής αρχηγός της αποστολής και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η Ελλάδα έχει μεγάλο ρεκόρ σε διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς. Το 2019, τρεις Έλληνες φοιτητές σάρωσαν τα μετάλλια, κατακτώντας ένα χρυσό και δύο ασημένια μετάλλια.

Το 2018, στον 25ο μαθητικό διαγωνισμό IMC (Διεθνής Διαγωνισμός Μαθηματικών), ο Γιώργος Κοτσοβόλης, φοιτητής που σπουδάζει στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, κέρδισε χρυσό μετάλλιο.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι κατά την αρχαιότητα οι Έλληνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαθηματικών.

Αν και οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες μαθηματικοί δεν είναι τόσο διάσημοι όσο ο Πυθαγόρας, ο Αρχιμήδης ή ο Ευκλείδης, η συμβολή τους στα μαθηματικά εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα είναι ένας από τους πιο διάσημους μαθηματικούς διαγωνισμούς στον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 2011, η Google χρηματοδότησε τον οργανισμό Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας με συνεισφορά 1 εκατομμυρίου ευρώ.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου