Επιστολή Μέτα προς την Αλβανική Βουλή για τα θαλάσσια ύδατα στο Ιόνιο

Επιστολή Μέτα προς την Αλβανική Βουλή για τα θαλάσσια ύδατα στο Ιόνιο

Ο Αλβανός πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, κατέθεσε ενημερωτική επιστολή προς την Αλβανική Βουλή σχετικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας για τα θαλάσσια ύδατα.

Ο Μέτα αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών ενημέρωσαν καθυστερημένα την Προεδρία για το θέμα αυτό και εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις αποφάσεις τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν με αυστηρή τήρηση των διεθνών πράξεων στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος η Αλβανία, το εσωτερικό νομικό πλαίσιο, προς το συμφέρον της διατήρησης και άσκησης της εδαφικής κυριαρχίας και της εθνικής δικαιοδοσίας και της εγγύησης της ασφάλειας, του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους της η χώρα.

Ο Μέτα υπογράμμισε ότι το 2018 έδωσε το πληρεξούσιό του στην αλβανική διαπραγματευτική ομάδα για να διαπραγματευτεί με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, η Αλβανία και η Ελλάδα αποφάσισαν να στραφούν στη διεθνή δικαιοσύνη για να επιλύσουν το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών με βάση την τεχνογνωσία και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου