Μέτα: Η κυβέρνηση κάνει του κεφαλιού της για το Εθνικό Πάρκο στο Βουθρωτό

Μέτα: Η κυβέρνηση κάνει του κεφαλιού της για το Εθνικό Πάρκο στο Βουθρωτό

Στα Τίρανα, ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα κάλεσε τους βουλευτές να προστατεύσουν το Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού από τα σχέδια για νέα διαχείριση, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εγκρίνονται κατά παράβαση του Συντάγματος της Αλβανίας και των διεθνών συμβάσεων.

Η αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο, αφού η σοσιαλιστική πλειοψηφία ανέτρεψε στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομίας το διάταγμά του για επανεξέταση της συμφωνίας για τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού.

Η συμφωνία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Ίδρυμα Διαχείρισης του Πάρκου Βουθρωτού εγκρίθηκε από τη σοσιαλιστική πλειοψηφία στη Βουλή και σήμερα απέρριψαν στη νομική κοινοβουλευτική επιτροπή το διάταγμα που απαιτούσε την αναθεώρησή του.

Ο Πρόεδρος Μέτα κάλεσε τους βουλευτές να προστατεύσουν αυτή την αξία της εθνικής και ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία μεταβαίνει σε διαχείριση που παραβιάζει το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις.

Τόνισε ότι ακόμη και σήμερα «στην επιτροπή οικονομίας, η σοσιαλιστική πλειοψηφία συμπεριφέρθηκε αλαζονικά, μη ακούγοντας τους ειδικούς του χώρου και διακινδυνεύοντας με την πολιτική της μαχητικότητα ένα τόσο σπάνιο αγαθό όπως το Βουθρωτό, μόνο για σκοτεινούς και διεφθαρμένους λόγους και γιατί όχι και αποεθνικοποίησης ".

Ο κ. Μέτα είπε ότι η συμφωνία για το Βουθρωτό παραβιάζει ευθέως το αλβανικό δημόσιο συμφέρον, έρχεται σε αντίθεση με τη νομολογία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν είναι διαφανής και δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της ανεξάρτητης τοπικής εμπειρογνωμοσύνης και του κοινού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αποφεύγει τον οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητους θεσμούς.

Αλλά οι σοσιαλιστές ισχυρίζονται ότι αυτή η συμφωνία θα φέρει μια ολοκληρωμένη καλή διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού, επειδή, σύμφωνα με αυτούς, το τρέχον σύστημα διαχείρισης δεν εγγυάται τη διατήρηση των πολιτιστικών αξιών εκεί.

Τονίζουν ότι το Butrint Management Foundation θα προστατεύσει τα πολιτιστικά αγαθά, θα διευκολύνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη βιώσιμη ανάπτυξη για ολόκληρο το Εθνικό Πάρκο.

«Ως επιτροπή ακούσαμε όλες τις απόψεις ειδικών και ομάδων συμφερόντων. Έχουμε καταθέσει όλες τις απόψεις και προτάσεις που είναι δημόσιες και στα ΜΜΕ. Ετοιμάσαμε μια πλήρη εικόνα όλων των απόψεων που υπάρχουν για αυτό το θέμα, το οποίο πολιτικοποιήθηκε περισσότερο από όσο έπρεπε» - είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομίας και οικονομικών.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η AADF ίδρυσαν το Ίδρυμα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού, για 10ετή θητεία, με δικαίωμα ανανέωσης. Η συμφωνία προβλέπει την προστασία και τη διατήρηση του πάρκου, καθώς και την επένδυση 5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Αλβανοαμερικανικό Ταμείο Ανάπτυξης.

Η Συμμαχία για την Προστασία του Βουθρωτού, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και ακτιβιστών είναι καχύποπτοι ότι μπορεί να υπάρξουν καταχρήσεις, εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει λάβει επαγγελματικές απόψεις για τη διαχείριση του πάρκου του Βουθρωτού και σύμφωνα με αυτούς, δεν έχει πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου