Αμερικανοί βουλευτές κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία

Αμερικανοί βουλευτές κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία

Νέο ηχηρό «όχι» Αμερικανών βουλευτών στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία, με 35 πολιτικούς και των δύο κομμάτων να υπογράφουν επιστολή – φωτιά προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους.

Οι εν λόγω βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ενώ κάνουν λόγο για «αντιΝΑΤΟϊκή συμπεριφορά» της Άγκυρας.

«Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή αγνοεί τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» τονίζει η εν λόγω επιστολή, η οποία φέρει και τις υπογραφές ελληνικής καταγωγής γερουσιαστών.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί νομοθέτες κάνουν ειδική αναφορά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική της ισχύ.

«Το καθεστώς του έχει πολλάκις και επί σειρά ετών χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική του ισχύ για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική» τονίζει η επιστολή.

Και συνεχίζει:

«Τουρκικές και στηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις έχουν πολλές φορές χρησιμοποιήσει αμερικανικό οπλισμό για να τελέσουν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, βομβαρδίζοντας εσκεμμένα στόχους αμάχων, όπως νοσοκομεία και σχολεία, στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για μα παραβιαστεί η κυριαρχία νατοϊκών συμμάχων και εταίρων, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές οι πράξεις δεν είναι ενέργειες εταίρου των ΗΠΑ και της Ευρώπης».


Μάλιστα, τονίζεται πως:

«Η πώληση τελευταίας γενιάς μαχητικών στην Τουρκία δεν θα δώσουν κίνητρο στον Ερντογάν να μεταμορφωθεί σε καλό σύμμαχο. Το πιθανότερο είναι πως τα όπλα αυτά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή στην περιοχή. Η Τουρκία, επίσης, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο ενδεχομένως να αποκαλύψει στη Ρωσία στρατηγικές πληροφορίες για αμερικανικά οπλικά συστήματα και επιχειρήσεις».

cnn.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου