Διεθνές κάλεσμα για Ράμα για την κατάργηση της απαγόρευσης δημοσιογράφων από συνεντεύξεις Τύπου

Διεθνές κάλεσμα για Ράμα για την κατάργηση της απαγόρευσης δημοσιογράφων από συνεντεύξεις Τύπου

Μια ανοιχτή επιστολή εστάλη στον Έντι Ράμα από τον συνασπισμό διεθνών οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ζητώντας του να επανεξετάσει τις αποφάσεις για την απαγόρευση σε ορισμένους δημοσιογράφους από τις συνεντεύξεις τύπου.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο Ράμα «διέγραψε» δύο δημοσιογράφους - την Ambrozia Meta και τον Klevin Muka - αφού έκαναν ερωτήσεις που δεν έγιναν δεκτές.
«Κατά τη γνώση μας, δεν υπάρχει επίσημη διοικητική κύρωση στην Αλβανία που να απαγορεύει σε μεμονωμένους δημοσιογράφους να παρακολουθούν κυβερνητικές συνεντεύξεις Τύπου από μεμονωμένους πολιτικούς, ακόμη και από εκείνους που κατέχουν εκτελεστικό αξίωμα. Θεωρούμε λοιπόν ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν τόσο στον Klevin Muka όσο και στον Ambrioza Meta ήταν αυθαίρετα και αδικαιολόγητα», αναφέρει η επιστολή.
Συνυπογεγραμμένη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, την Free Press Unlimited, το International Press Institute, την OBC Transeuropa, τους Reporters Without Borders και το Safe Journalists Network, η επιστολή αναφέρει ότι τέτοιες κινήσεις εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να εκτελέσουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα.
«Σε μια δημοκρατική κοινωνία, δεν είναι ο ρόλος των εκλεγμένων αξιωματούχων να επιβάλουν προσωπικά πειθαρχικά μέτρα σε μεμονωμένους δημοσιογράφους για ό,τι θεωρούν ως υποτιθέμενη παραβίαση της δεοντολογίας», αναφέρει η επιστολή ενώ ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης.
Ο Ράμα είπε ότι και οι δύο δημοσιογράφοι δεν ήταν επαγγελματίες με τις ερωτήσεις που έθεσαν.
Μάλιστα, ο Μούκα ρώτησε την υπουργό Εξωτερικών Olta Xhacka σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το ότι ο σύζυγός της αποκτά ιδιότητα στρατηγικού επενδυτή και άρα επωφελείται από το κράτος. Έθεσε την εξής ερώτηση:
«Στις 29 Απριλίου του τρέχοντος έτους, εφαρμόστηκε ένας νέος Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος απαγορεύει και προβλέπει κυρώσεις (συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσής τους) για όλους τους υπουργούς που τον παραβιάζουν. Μία από τις διατάξεις αυτού του Κώδικα Δεοντολογίας είναι ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να συναντώνται μόνοι με επιχειρηματίες και πρέπει να το κάνουν μόνο παρουσία δύο τουλάχιστον υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης. Εσείς, προσωπικά, έχετε ακολουθήσει αυτή τη διάταξη; Έχετε συναντηθεί με τον σύζυγό σας –επιχειρηματία και στρατηγικό επενδυτή– παρουσία δύο υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης ή έχετε παραβιάσει τον Κώδικα Δεοντολογίας;»
Ουσιαστικά ρώτησε αν η υπουργός συνοδευόταν πάντα από κρατικούς υπαλλήλους όταν συναντούσε τον σύζυγό της, μια ερώτηση που αν και αποτελεί πρόκληση βάσει του κώδικα δεοντολογίας, δεν απαντάται εύκολα.
Στην περίπτωση της Μέτα, ρώτησε αν έχει φτιαχτεί «κοινοβουλευτική ομάδα» στα κελιά των φυλακών λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών που βρίσκονται τώρα πίσω από τα κάγκελα.
Οι οργανώσεις μέσων ενημέρωσης δήλωσαν ότι ο επαγγελματισμός και η ακεραιότητα είναι ουσιαστικής σημασίας για τους δημοσιογράφους και διάφορες προκλήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αλβανία.
«Ωστόσο, η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και προτύπων θα πρέπει να τηρείται και να αντιμετωπίζεται μέσα από την ίδια τη δημοσιογραφική κοινότητα, αντί να επιβάλλεται από πολιτικές δυνάμεις», έγραψαν.
«Γενικά, βλέπουμε αυτούς τους περιορισμούς ως ενδεικτικά ευρύτερων προβλημάτων σχετικά με την πρόσβαση των δημοσιογράφων στην ενημέρωση και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Αλβανία, ζητήματα για τα οποία οι οργανώσεις μας έχουν επανειλημμένα εγείρει ανησυχίες. Σημειώνουμε επίσης τη διαμαρτυρία που οργάνωσαν οι δημοσιογράφοι στα Τίρανα στις 4 Ιουλίου 2022, η οποία επέκρινε τον περιορισμό ως εμβληματικό των ευρύτερων προσπαθειών των πολιτικών δυνάμεων να υπαγορεύσουν τι ερωτήσεις μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι δημοσιογράφοι στις συνεντεύξεις Τύπου», ανέφεραν.
Η επιστολή εστάλη επίσης στον Endri Fuga, Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφοριών, την Teresa Ribeiro, εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, τον Oliver Varhelyi, Επίτροπο της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, τον Alex Hupin, Επιτετραμμένος στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αλβανία, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, και Γιούρι Κιμ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου