Τσαβούσογλου: Μόνο με άδεια του τουρκικού κοινοβουλίου να ενταχθούν Σουηδία - Φιλανδία στο ΝΑΤΟ

Τσαβούσογλου: Μόνο με άδεια του τουρκικού κοινοβουλίου να ενταχθούν Σουηδία - Φιλανδία στο ΝΑΤΟ

«Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν μπορούν να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ εάν το τουρκικό κοινοβούλιο δεν επικυρώσει τις αιτήσεις ένταξής τους», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να συμμορφωθούν με το μνημόνιο, προειδοποιώντας ότι «εάν δεν συμμορφωθούν, δεν θα τις δεχθούμε στο ΝΑΤΟ».

«Η Τουρκία θα διασφαλίσει ότι και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί με τη Σουηδία και τη Φινλανδία», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν θα περιοριστεί μόνο σε τρεις χώρες. Πρόκειται για μια γραπτή δέσμευση. Θέλαμε να είναι γραπτή και να υπογραφεί».

Περιγράφοντας την υπογραφή της συμφωνίας ως την αρχή της διαδικασίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «το πιο σημαντικό πράγμα είναι η δέσμευση».

«Καμία από αυτές τις δύο χώρες δεν μπορεί να εισέλθει στο ΝΑΤΟ, αν δεν εγκριθεί από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το μνημόνιο κατανόησης συνιστά τη δέσμευση των τριών χωρών

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει δύο κύριους στόχους που επιδιώκει να αντιμετωπίσει: Τις δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων όπως το PKK και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Τουρκ

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παρενέβη σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς στείλαμε το δικό μας σχέδιο. Στην τελευταία συνάντηση, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι δύο αυτές χώρες αποδέχθηκαν τα αιτήματά μας. Ωστόσο, οι διαφορές απόψεων συνεχίστηκαν σε ορισμένα θέματα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στις συνομιλίες στη Μαδρίτη. Ο πρόεδρός μας ανακοίνωσε τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας. Το ΡΚΚ βρίσκεται επίσης στη λίστα τρομοκρατίας του ΝΑΤΟ. Για πρώτη φορά, το YPG/PYD συμπεριλήφθηκε σε έγγραφο του ΝΑΤΟ», είπε αναφερόμενος στα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ συριακά παραρτήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Σουηδία, η Φινλανδία και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πρέπει να σέβονται τις ανησυχίες της Τουρκίας για την εθνική ασφάλεια και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες και οι ανώτεροι αξιωματούχοι των δύο σκανδιναβικών χωρών αποδέχθηκαν ότι δεν θα παράσχουν καμία υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες.

«Οι δύο χώρες πρέπει να επικαιροποιήσουν τους νόμους τους σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία. Το μνημόνιο κατανόησης που κάναμε είναι πολύ επωφελές σε αυτές τις χώρες. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύονται για πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Λένε: "Η προπαγάνδα είναι ελεύθερη, εκτός αν υπάρξει τρομοκρατική επίθεση". Αλλά δεν θα μπορούν πλέον να το κάνουν αυτό. Θα εμποδίσουν το PKK να στρατολογήσει προσωπικό», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης δέσμευση για άρση του εμπάργκο και των περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία και για αύξηση της συνεργασίας.

Cnn.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου