Ελληνοαλβανικές συνεργασίες στον τουρισμό και φόρουμ για τον Αώο

Ελληνοαλβανικές συνεργασίες στον τουρισμό και φόρουμ για τον Αώο

Συνάντηση εργασίας του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά έγινε πρόσφατα με κύριο αντικείμενο της συζήτησης τις δράσεις της Ένωσης, με ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία συνεργασία με τα Επιμελητήρια Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου και την Ένωση Ξενοδόχων της Περιφέρειας Αργυροκάστρου που είχε τίτλο «Δύο χώρες, μια τουριστική διαδρομή».

Η συνεργασία αυτή βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες που είναι: Ο ποταμός Αώος/Vjosa το μόνο ποτάμι στην Ευρώπη ελεύθερης ροής στην καρδιά της Μεσογείου, οι προστατευόμενες θέσεις από την UNESCO (Αργυρόκαστρο – Geopark Βίκος-Αώος), παραδοσιακοί οικισμοί, γαστρονομία – τοπικά προϊόντα.
Επίσης ενημερώθηκε ο κ. Αμυράς για την πρόσφατη συνεργασία της εταιρίας Patagonia (Patagonia Action Work) με την αλβανική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση της μελέτης και μετατροπής του Αώου ποταμού και των παραποτάμων του στην Αλβανία στο πρώτο στον κόσμο Wild River National Park.
«Τονίσαμε στον κ. Υφυπουργό και υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων, για την αναγκαιότητα δημιουργίας κοινής προστατευόμενης περιοχής (ο Αώος ποταμός Ελλάδα- Αλβανία) με τον ίδιο τίτλο Wild River National Park, κοινού Γεωπάρκου και κοινού Branding».
Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την πραγματοποίηση του 2ου Forum (Ελλάδας – Αλβανίας) για το Αώο ποταμό που είχε προτείνει ο δήμαρχος Κόνιτσας και θα επικοινωνήσει μαζί του για την υλοποίηση.
Συζητήθηκε επίσης το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας, ο παραλίμνιος ποδηλατόδρομος, τα υδροπλάνα καθώς και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ » που αναφέρεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των καταλυμάτων μας κλπ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου