Συμφωνία ΝΑΤΟ - Τουρκίας για Φινλανδία και Σουηδία

Συμφωνία ΝΑΤΟ - Τουρκίας για Φινλανδία και Σουηδία

Συμφωνία επιτεύχθηκε στην πολύωρη συνάντηση μεταξύ Σουηδίας,Φινλανδίας ΝΑΤΟ και Τουρκίας, ως προς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Σε ειδική μίνι τελετή υπεγράφη σχετικό μνημόνιο που αίρει το τουρκικό βέτο. Όπως έγινε γνωστό η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία προετοίμασαν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Νιινίστο δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει την κοινή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη. Ο Νιινίστο είπε ότι η σημαντική απόφαση ήρθε αφότου οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο "για να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους ενάντια στις απειλές η μία για την ασφάλεια της άλλης".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινιστό και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον ξεκίνησαν την πολυαναμενόμενη τετραμερή συνάντηση λίγο μετά τις 17:00 και δύο ώρες αργότερα εξήλθαν της αίθουσας, όπως γνωστοποίησαν και τα τουρκικά ΜΜΕ. Με ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία διόρθωσε το αρχικό της λάθος και γνωστοποίησε ότι η συνάντηση δεν τελείωσε, αλλά οι συμμετέχοντες έκαναν ένα διάλειμμα.

Πριν από τη σύνοδο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε: "Όταν νέες χώρες εντάσσονται στη συμμαχία, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες των μελών. Η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Πρέπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Νωρίτερα στο θέμα με δηλώσεις του είχε αναφερθεί και ο Τούρκος πρόεδρος. Για το ζήτημα της πιθανής ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να λάβουν στα υπόψη τους τις ανησυχίες της Τουρκίας και να μη μείνουν μόνο στα λόγια αλλά να δείξουν απτά αποτελέσματα.

Έπειτα από δεκαετίες πολιτικής ουδετερότητας, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αιτήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία όμως έχει εμποδίσει τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, κατηγορώντας τις ότι υποστηρίζουν ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές. Οι πλευρές έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές ανησυχίες, αλλά δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι δύο υποψήφιες χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις σκανδιναβικές χώρες και το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της και έχει παραδώσει σε Φινλανδούς και Σουηδούς αξιωματούχους γραπτές απαιτήσεις. Η Άγκυρα ωστόσο έχει αναφέρει ότι οι απαντήσεις που έλαβε δεν ήταν ικανοποιητικές και ότι θα μπλοκάρει την ένταξή τους στη Συμμαχία αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου