Με εθνικισμό ξεπλένει τις βρωμιές του το καθεστώς Ράμα: η περίπτωση της ΥΠΕΞ με τους Τσάμηδες

Με εθνικισμό ξεπλένει τις βρωμιές του το καθεστώς Ράμα: η περίπτωση της ΥΠΕΞ με τους Τσάμηδες

Olta Xhaka: Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πρώην Υπ. Άμυνας. Ο σύζυγός της αναδείχθηκε στρατηγικός επενδυτής υφαρπάζοντας γη στην Χιμάρα.

Artan Gaci: Πρώην Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σύζυγος της Olta Xhaka, το 2017 απέφυγε εις βάρος του έρευνα για παράνομο πλουτισμό παραιτούμενος από τις εκλογές, παράνομα ιδιοκτήτης και εκμεταλλευτής Χειμαρριώτικης γης.

Ο Έντι Ραμα έχει φτιάξει έναν νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις όπως τις ονομάζει, βάσει του οποίου, απαλλοτριώνει περιουσίες υπέρ οποίου δηλώνει πως θα επενδύσει πάνω από 50 εκ. Ευρώ. Τον Μάρτιο, πήρε στάτους στρατηγικού επενδυτή και απαλλοτρίωσε γη στη Χιμαρα η εταιρεία του συζύγου της Υπουργού Εξωτερικών του Ράμα (εκείνη που έλεγε στον Δένδια για Τσάμηδες), Olta Xhaka.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαφθορά και ζήτησε την αποπομπή της Xhaka. Η υπουργός απάντησε ενώπιον του κοινοβουλίου, πως ο άντρας της έβγαλε λεφτά ως μετανάστης στην Ιταλία και απόλυτα νόμιμα χτίζει ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη Χιμαρα. Πριν γίνει στρατηγικός επενδυτής όμως, ο σύζυγος της κας. Υπουργού Artan Gaci, ήταν και ο ίδιος βουλευτής του ίδιου κόμματος από το 2013. Πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2017, η αλβανική δικαιοσύνη τον κάλεσε για εξηγήσεις για κάποια παραπανίσια χρήματα στο αντίστοιχο πόθεν έσχες. Είχε μάλιστα ζητηθεί τότε, από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς να δώσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα για να συγκριθούν με κάποια ευρήματα. Τελικά ο ίδιος με ανακοίνωσή του λίγο πριν τις εκλογές, γνωστοποίησε πως δεν θα κατέλθει υποψήφιος και κάπως έτσι σταμάτησαν όλες οι έρευνες εναντίον του. Την θέση του στα έδρανα, κατέλαβε σίγουρα δημοκρατικά, η σύζυγός του.

Φέτος τον Μάρτιο, μια αμερικανή υπήκοος έλαβε στάτους στρατηγικού επενδυτή από την κυβέρνηση Ράμα. Όπως αποδείχτηκε, επρόκειτο για την νύφη της υπουργού Xhaka. Μία 30 ετών σπουδάστρια, κατέθεσε πως θα επενδύσει 50 εκ. στην "αλβανική ριβιέρα" και της αποδόθηκε η αντίστοιχη γη στους Δρυμάδες, υφαρπαζόμενη από τους ντόπιους. Ξετυλίγοντας το νήμα της διαπλοκής, η έρευνα φτάνει στην εταιρεία του άντρα της Xhaka. Και ενώ πρόκειται ξεκάθαρα για προσπάθεια απόκρυψης του πραγματικού "επενδυτή", όταν έγινε γνωστή η σκευωρία, η υπουργός δεν αρνήθηκε πως ο άντρας της βρίσκεται πίσω από την επένδυση. Αντίθετα υπερασπίστηκε τον ίδιο και τον εαυτό της λέγοντας πως όλα έχουν γίνει νόμιμα. Η Xhaka παραμένει Υπουργός Εξωτερικών και ο άντρας της ιδιοκτήτης και εκμεταλλευτής της χιμαριώτικης γης.

Η παραπάνω δεν είναι παρά μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις διαφθοράς και υφαρπαγής της χιμαριώτικης γης από το καθεστώς του Ράμα. Η Βιστωνίδα είναι λακούβα με νερό μπροστά στις εκτάσεις που αρπάζονται στη Χιμάρα. Κι όμως πάνω από δέκα χρόνια η φωνή του λαού της Χιμάρας, όσο σπαρακτική και αν είναι, πνίγεται κάτω από κιβώτια με ναρκωτικά, πακέτα με μαύρο χρήμα και προσωπικά συμφέροντα των λίγων. Όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με εθνικιστικά ζητήματα και αλυτρωτική προπαγάνδα προκειμένου να παραβλέψει τις βρωμιές των στελεχών του καθεστώτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου