Στη Νέα Υόρκη αγιορείτες αγιογράφοι για το ναό του Αγίου Νικολάου

Στη Νέα Υόρκη αγιορείτες αγιογράφοι για το ναό του Αγίου Νικολάου

Δυο αγιορείτες αγιογράφοι έπιασαν δουλειά στη Νέα Υόρκη για να εικονογραφήσουν το εσωτερικό του νεότευκτου ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος κατασκευάστηκε στο «σημείο μηδέν» στο Μανχάταν, όπου βρισκόταν και ο πρώτος ναός που καταστράφηκε με την πτώση του Νότιου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου από το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα.

Πρόκειται για τους αγιορείτες πατέρες Λουκάς και Παχώμιος από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος.

Στον Άγιο Νικόλαο, που η ολοκλήρωσή του βρίσκεται στην τελική πλέον ευθεία κατέφθασαν πριν λίγες μέρες από τη μόνη Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, στη Νέα Υόρκη, οι μοναχοί αγιογράφοι Λουκάς, ο οποίος ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες-αγιογράφους, και Παχώμιος.

Η θεματολογία που θα αντικρίσει ο επισκέπτης, συνδέεται άρρηκτα με την τοποθεσία και την ιστορία της εκκλησίας-κενοτάφιο που σχεδίασε ο Καλατράβα, και που θα μοιάζει τη νύχτα σαν να φωτίζεται εσωτερικά, από 1000 κεριά.

«Γίνονται σε μουσαμάδες οι αγιογραφίες. Πρέπει εμείς να τα έχουμε έτοιμα και να πάμε να τα τοποθετήσουμε», είπε ο πατέρας Λουκάς. Στην αγιογραφία που έχει φτιάξε ο πατέρας Λουκάς, ο πατριάρχης παραδίδει το νέο ναό, στα χέρια του Αγίου Νικολάου.

«Είναι μια συμβολική παράσταση. Μου πήρε περίπου ένα μήνα να το φτιάξω. Η τοιχογραφία επιδέχεται μια πιο σύντομη επεξεργασία των χρωμάτων. Έχω πάει άλλες δύο φορές στη Νέα Υόρκη, για να μετρήσουμε το χώρο, να συνεννοηθούμε τι θέματα θα μπουν, πώς θα μπουν, με τι χρώματα θα δουλέψουμε, ποια θα είναι η ατμόσφαιρα του ναού αυτού», πρόσθεσε.

makthes.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου