Οι Έλληνες της Αυστραλίας γιορτάζουν την ονομασία προαστίου στο Σίδνεϊ σε «Μικρή Ελλάδα»

Οι Έλληνες της Αυστραλίας γιορτάζουν την ονομασία προαστίου στο Σίδνεϊ σε «Μικρή Ελλάδα»

Ένα μεγάλο πλήθος Ελλήνων Αυστραλών συγκεντρώθηκε στο προάστιο Marrickville του Σίδνεϊ το Σάββατο για να γιορτάσει την επίσημη μετονομασία του σε «Μικρή Ελλάδα».

Η τελετή στο Alex Trevallion Plaza περιλάμβανε τα αποκαλυπτήρια του δημόσιου έργου τέχνης Hestia's Migration.

Ελληνική μουσική και χορός με τους MC Alex Lykos, Tassos Bouzouki και το St Nicholas Church Greek Dancing Groupδιασκέδασαν τα πλήθη. Ακολούθησε πομπή στο The Great Club όπου πραγματοποιήθηκε δωρεάν συναυλία για όλες τις ηλικίες από το Ελληνικό Θέατρο Τέχνης και το Iho Nyx Band.

Το Marrickville είναι από καιρό το κέντρο της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας. Τιμώντας τον ξεχωριστό πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων ιστοριών γενεών Ελλήνων μεταναστών, τα μέλη του συμβουλίου της Inner West ψήφισαν για την αλλαγή του ονόματος τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο δήμαρχος της Inner West Darcy Byrne προανήγγειλε το νέο όνομα, δηλώνοντας ότι τιμά τη «μεταναστευτική κληρονομιά» της περιοχής και βοηθά «στην οικοδόμηση του πολυπολιτισμικού τους μέλλοντος».

«Σε όλους τους Έλληνες Αυστραλούς που έχουν χτίσει το Marrickville ως ένα από τα καλύτερα μέρη στη γη, λέμε απλά, Efharisto», συνέχισε ο Byrne.

Το Marrickville πλούσιο σε ελληνική κληρονομιά
Το Marrickville είναι γεμάτο με παραδοσιακά ελληνικά καταστήματα, αρτοποιεία, ταβέρνες, ακόμη και καφενεία, δίνοντας την αίσθηση ότι το προάστιο ξεριζώθηκε από την Ελλάδα και τοποθετήθηκε κοντά στο Σίδνεϊ.

Στην πραγματικότητα, οι επισκέπτες της περιοχής πιθανότατα θα ακούνε ελληνικά να ομιλούνται παντού γύρω τους.

Τον Απρίλιο, τα μέλη του συμβουλίου πρότειναν είτε «Μικρή Αθήνα» ή «Μικρή Ελλάδα» ως νέο όνομα για την περιοχή.

Ωστόσο, αποφάσισαν ότι η «Μικρή Ελλάδα» ενσάρκωσε καλύτερα την ιστορία της περιοχής και αποφάσισαν αυτό το όνομα.

Η πρόταση ακολούθησε την τάση άλλων προαστίων του Σίδνεϊ που υιοθέτησαν αλλαγές ονομάτων για να τιμήσουν τις ιστορίες μεταναστών τους, όπως η «Μικρή Πορτογαλία» και η «Μικρή Ιταλία» για το κέντρο του Πίτερσχαμ και του Λάιχχαρντ, αντίστοιχα.

Ελληνοαυστραλοί στο Σίδνεϊ
Η τελευταία εθνική απογραφή έδειξε ότι έως και 400.000 Αυστραλοί έχουν ελληνική καταγωγή και σχεδόν οι μισοί από αυτούς ζουν στη Μελβούρνη.

Ο ιστορικός Nick Doumanis από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας είπε στο SBS News ότι αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι το Σίδνεϊ είχε τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στις αρχές του περασμένου αιώνα.

«Οι περισσότεροι Ελληνοαυστραλοί ήρθαν εδώ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με πολύ λίγα, σχεδόν τίποτα στις βαλίτσες τους, και αποφάσισαν ότι θα έβγαζαν τα προς το ζην εδώ για να προσπαθήσουν να βρουν ασφάλεια και να χτίσουν μια νέα ζωή. Και έκαναν το μέγιστο με αυτά που τους πρόσφερε η Αυστραλία», είπε ο καθηγητής Δουμάνης στο SBS.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου