Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη - Τι συζητήθηκε μεταξύ τους

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη - Τι συζητήθηκε μεταξύ τους

Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, καθώς και οι προσπάθειες της Λευκωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την στήριξή του σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε τη στήριξή του στις προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει υποβάλει ο κ. Αναστασιάδης.

Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς η ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, φέρνουν την Ανατολική Μεσόγειο ξανά στο προσκήνιο των ενεργειακών εξελίξεων και της συζήτησης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανοικοδόμηση και εξοπλισμό, με δωρεά της Ελλάδας, του Πυροσβεστικού Σταθμού Επταγώνιας Κύπρου, ο οποίος είχε καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2021, καθώς και της προμήθειας δύο σύγχρονων πυροσβεστικών οχημάτων. Όπως τονίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, υλοποιείται, με τον τρόπο αυτό, δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο, σε έμπρακτη ένδειξη της αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό.

πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου