Μασσαλία: Η συμβολική γαλλική πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες

Μασσαλία: Η συμβολική γαλλική πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες

Η Μασσαλία είναι μια από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις της Μεσογείου. Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες αυτοί που ίδρυσαν την πόλη.

Η πόλη-λιμάνι στη νότια Γαλλία ιδρύθηκε από Έλληνες το 600 π.Χ., όταν οι πρώτοι μετανάστες έφτασαν στην περιοχή και ίδρυσαν μια εμπορική αποικία, που έγινε μια πόλη η οποία δεν θα έχανε ποτέ τη σημαντικότητά της.

Η Μασσαλία ιδρύθηκε όταν πολλοί Φωκαείς εγκατέλειψαν την πατρίδα τους τη σημερινή Τουρκία (τότε ελληνόφωνη Μικρά Ασία) και έφτασαν στις βόρειες ακτές της Δυτικής Μεσογείου.

Βρήκαν μια τοποθεσία που μπορούσε εύκολα να φιλοξενήσει ένα μεγάλο λιμάνι και σε λίγα χρόνια είχαν δημιουργηθεί μια νέα ελληνική αποικία με το όνομα «ΜΑΣΣΑΛΙΑ».

Ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης αφηγείται επίσης έναν μύθο σχετικά με την ίδρυση της Μασσαλίας.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Πρώτης, ο γιος του Ευγένους από τη Φώκαια, παντρεύτηκε τη Γύπτη, κόρη ενός βασιλιά μιας φυλής των Κελτών που ονομαζόταν Segobriges ή Segusiavi, που ζούσε στη Γαλατία της αρχαίας Γαλλίας. Αυτός ο γάμος ήταν η αρχή της ιστορίας της Μασσαλίας.

Όταν ο Έλληνας παντρεύτηκε αυτή την πλούσια και όμορφη Κέλτικη γυναίκα, ο ντόπιος βασιλιάς του έδωσε το δικαίωμα να αποκτήσει ένα κομμάτι γης και να χτίσει την πόλη του.

Αυτός ο μικρός οικισμός ήταν το θεμέλιο που επρόκειτο να γίνει η γνωστή πόλη της Μασσαλίας.

Ολόκληρη η παράκτια περιοχή που αποτελείται από τις σύγχρονες περιοχές της Καταλονίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας έζησε την άφιξη πολλών Ελλήνων του Ιονίου πριν από εκείνη την εποχή κατά τη διάρκεια των αποστολών τους στη Δύση για να βρουν νέα μέρη για να ζήσουν και ανθρώπους με τους οποίους να κάνουν εμπόριο.

Ωστόσο, η ίδια η πόλη της Μασσαλίας ιδρύθηκε πράγματι από Φωκαείς, καθώς ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν μόνιμα εκεί.

Αυτοί οι πρώτοι Έλληνες άποικοι της πόλης-λιμάνι δημιούργησαν πολύ γρήγορα ένα ευρύ δίκτυο εμπορικών σχέσεων με γειτονικές πόλεις όχι μόνο κατά μήκος της ακτής, αλλά και στις περιοχές της ηπειρωτικής Γαλλίας, όπου κάποτε ζούσαν διάφορες κελτικές φυλές.

Οι «Μασαλιώτες», όπως ήταν γνωστοί οι Έλληνες της Μασσαλίας, έχτισαν καλές σχέσεις με άλλες γειτονικές ελληνικές αποικίες της περιοχής στα πρώτα στάδια του αποικισμού τους.

Η επιρροή τους έφτασε ακόμη και στις ακτές της Βρετανίας, όπου τα τοπικά νομίσματα που ανακαλύφθηκαν στο Κεντ και το Σάρεϊ έχουν απεικονίσεις του Απόλλωνα. Αυτά τα νομίσματα πιστεύεται ότι έχουν επηρεαστεί από τα σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν στη Μασσαλία.

Φυσικά, αιώνες αργότερα, έφτασαν οι Ρωμαίοι, άλλοι λαοί και φυλές στις ακτές της νότιας Γαλλίας και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ωστόσο, η χαρακτηριστική ελληνική καταγωγή της Μασσαλίας κατάφερε με κάποιο τρόπο να παραμείνει ανέπαφη στο πνεύμα της πόλης μέχρι σήμερα.

Γι' αυτό η Μασσαλία είναι μια πόλη που, πολλούς αιώνες μετά την ίδρυσή της, εξακολουθεί να είναι περήφανη για τις αρχαίες ρίζες της που συνδέουν τον λαό της με τους Έλληνες, τους πρώτους αυθεντικούς Μασσαλιώτες.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου